Sari la conținut

Tinerețe fără bătrânețe | Fructe şi legume eco în curtea şcolii

E dimineaţa şi în curtea din spatele şcolii Ferdinand din Bucureşti, câţiva elevi de gimnaziu „înarmaţi” cu găleţi şi lopeţi plantează pomi fructiferi şi legume. De patru ani, în grădina lor, găseşti de toate.

„Am plantat multe. Am plantat salată, ridichi, ceapă, spanac, rucola, varză, morcovi, usturoi, plante aromatice, pomi fructiferi”, spune Cristina Bică, elevă.

Ionuţ Bădică, coordonatorul proiectului „Grădina din curtea şcolii”: E o activitate extracuriculară. Patru ore pe săptămână e o grupă a grădinarului. Sunt aproximativ 20 de copii. Uneori vin mai mulţi, uneori mai puţini. Toate legumele le creştem, le recoltăm, le gătim şi le mâncăm aici la firul ierbii. Jos pe iarbă ca la picnic.

Ideea aparţine unei asociaţii din Bucureşti, care a pus bazele proiectului „Grădina din curtea şcolii” în anul 2012.

Ionuţ Bădică, coordonatorul proiectului „Grădina din curtea şcolii”: E plecat ca o iniţiativă personală. voiam în mom respectiv să fiu cât mai eficient în a produce schimbare pozitivă în jurul meu şi mi-am dat seama că asta ar fi cea mai eficientă soluţie, să-i învăţ să grădinărească, să recicleze, să observe şi să iubească natura.

Oaza de verdeaţă din curtea şcolii le-a schimbat celor mici percepţia despre mediul înconjurător şi alimentaţia sănătoasă. Cristina este în clasa a 8-a şi s-a implicat încă de la început în proiect.

„Venim şi în timpul vacanţelor, după ore, în orele de biologie şi geografie, venim în weekend. Ne relaxeză, e un loc plăcut pe care l am crescut noi. Noi l-am văzut transformându-se şi noi am făcut tot ce e aici”, povestește Cristina Bică.

Violeta Dascălu, directorul Şcolii Gimnaziale Ferdinand: Învaţă să mănânce sănătos. Știu gustul ridichiei din magazin şi a aceleia pe care o mănâncă aici, fasolea sau ceapa sau salata verde. E extraordinar. Nu îşi mai cumpără chipsuri şi hrană nesănătoasă”.

Grădina cu legume este o iniţiativă binevenită dacă ne gândim că în România 40% dintre copii sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi aceasta pentru că prea puţini părinţi încurajează consumul de fructe şi legume.

Copiii de la şcoala Ferdinand nu învaţă doar cum să mănânce mai sănătos, ci şi cum să trăiască într-un mediu cât mai puţin poluat.

Efectele poluării se văd la nivelul întregului organism. Statisticile arată că unul din patru decese este provocat de factorii de mediu.