TURIST ACASĂ. Castelul din Racoș, la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara

Data publicării:
castel

Racoşul este la jumătatea distanţei dintre Braşov şi Sighişoara. Chiar în centrul localităţii este Castelul Bethlen, care a fost a fost construit în anul 1626 în stilul Renaşterii transilvănene. A fost reşedinţa nobiliară fortificată a grofului Sukosd, pe care o primise de la Gabriel Bethlen ca recompensă pentru servicii militare. Castelul are bastioane circulare situate în colţurile zidurilor, iar la intrare un turn pătrat pe sub care se făcea accesul.

Reşedinţa dispunea de un al doilea rând de ziduri mai groase situate în părţile de est, sud şi vest. În partea de vest a castelului, încăperile, situate pe două nivele, erau destinate pentru depozitarea cerealelor, iar încăperile de la parterul părţii de vest erau folosite drept grajduri.

O locuinţă de aristocraţi cu preocupări nobile, cu o armată de servitori în preajmă, o adevărată mărturie a sute de ani de istorie, s-a transformat odată cu venirea comuniştilor la putere într-o clădire a CAP-ului. Doar o ruină plina de noroi. Atât a mai rămas din silueta castelului de la Racoș, însă merită vizitat pentru că cetatea mai poartă încă aura aristocrației transilvănene de odinioară.

Dacă v-am convins să vizitați Castelul Bethlen, trebuie să știți că dacă alegeți să mergeți cu mașina aveți de șofat timp de o oră. O altă variantă este trenul Brașov-Târgul Mureș, care face o oră și 20 de minute și costă 10 lei. Ceva mai ieftin, dar și mai rapid este microbuzul. Din Brașov călătoria durează o oră și costă opt lei.

În ceea ce privește locurile de cazare, Racoşul nu oferă prea multe variante. De obicei, casele localnicilor sunt transformate în pensiuni, dar prețurile sunt avantajoase și oamenii sunt foarte primitori. La o pensiune de două margarete, o noapte de cazare costă 80 de lei, cu mic dejun şi cină incluse. La una de trei margarete tariful este de 100 de lei, tot în regim de demipensiune. De obicei, gazdele gătesc ceea ce îşi doresc turiştii, însă nu poți să ajungi la Racoș și să nu guști din bucatele tradiționale săseşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri