TURIST ACASĂ. Cetatea Histria, un Pompei românesc

Data publicării:
histria

Pentru a ajunge acolo, turiştii trebuie să se îndrepte spre nordul litoralului, pe drumul ce leagă Constanţa de Tulcea. Există şi un autobuz care merge înspre Histria. Traseul porneşte din gara Constanţa, iar preţul unui bilet este de 16 lei.

La Histria, turiştii sunt întâmpinaţi de un ghid. Un tur complet costă, pentru adulţi, 14 lei, iar pentru copii - jumătate.

Periplul la cetate începe cu o vizită la muzeul localităţii, care adăposteşte mii de obiecte descoperite în ruinele din apropiere. Aici, turiştii vor afla că vechea cetate grecească este considerată un fel de Pompei al României.

Şi asta pentru că, la aproape şase sute de ani de când cetatea a încetat să fie locuită, oraşul grecesc a rezistat tuturor intemperiilor, în prezent fiind vizibile toate marile etape istorice traversate de-a lungul timpului.

Cetatea reprezintă, încă, un studiu de caz pentru specialiştii în domeniu. Aceştia nu contenesc să descopere noi dovezi ale modului de trăi ale strămoşilor greci.

Mergând, apoi, spre ruine, turiştii vor afla că cetatea a fost clădită în secolul al VII-lea înainte de Hristos şi că a fost locuită aproximativ 1400 de ani.

În perioada ei de vârf, a avut până la 25.000 de locuitori şi monedă proprie. După ce vor trece de poarta mare a cetăţii şi de zidurile de apărare, traversând piaţa pavată a cetăţii, vor descoperi fundaţiile vechilor case şi cartiere ale cetăţii.

În prezent, situl face parte din complexul arheologic Cetatea Histria, alături de aşezarea civilă şi necropolă, fiind unul din obiectivele înscrise pe lista celor 5 zone de interes arheologic prioritar din ţară, precum şi pe lista Patrimoniului European.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri