Sari la conținut
News Alert

Acuzațiile de viol împotriva regizorului Roman Polanski, declarate prescrise

Justiția elvețiană a declarat miercuri prescrise acuzațiile de viol formulate la sfârșitul lunii septembrie împotriva cineastului Roman Polanski de o fostă actriță care avea vârsta de 15 ani în momentul comiterii acelei infracțiuni prezumtive, în 1972.

'D'apres une histoire vraie' Premiere - 13th Zurich Film Festival

Foto: Gulliver/Getty Images

"În contextul în care faptele s-au petrecut în urmă cu 45 de ani, prescrierea penală — care este de maximum 15 ani, potrivit dreptului în vigoare, din momentul faptelor — s-a petrecut cel mai târziu în 1987", a afirmat într-un comunicat Ministerul Public din cantonul Berna, care a examinat acea plângere judiciară.

"Aplicând principiul non-retroactivării din dreptul penal, un act trebuie să fie judecat potrivit dreptului în vigoare în momentul comiterii sale. În absența unei excepții de la acest principiu, el se aplică și termenelor de prescriere", a precizat Parchetul din cantonul Berna în comunicatul său intitulat "Reproșuri prescrise".

În prezent în vârstă de 61 de ani, Renate Langer, fostă actriță și model, născută la Munchen, a depus pe 26 septembrie o plângere la poliția elvețiană, în care afirma că a fost violată de cineastul franco-polonez în stațiunea alpină Gstaad, în 1972, când ea avea vârsta de 15 ani, scrie Agerpres.

Renate Langer este cea de-a patra femeie care l-a acuzat de agresiune sexuală pe Roman Polanski, în prezent în vârstă de 84 de ani.

În 1977, cineastul a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu Samantha Geimer, pe atunci o adolescentă de 13 ani, în vila din Los Angeles a lui Jack Nicholson, în timp ce actorul era plecat într-o vacanță.

În schimbul acelei mărturisiri, un judecător a acceptat să nu rețină alte capete de acuzare mai grave. Însă, convins fiind că judecătorul urma să revină asupra deciziei sale și că urma să îl trimită la închisoare, probabil pentru mai multe decenii, Roman Polanski a fugit din Statele Unite și s-a refugiat în Franța.

Roman Polanski, recompensat cu premiul Oscar pentru regia filmului "Pianistul", este căsătorit cu actrița franceză Emmanuelle Seigner, cu care are doi copii, și a refuzat să revină în Statele Unite fără să aibă garanția că nu va fi încarcerat.

În 2010, actrița britanică Charlotte Lewis a declarat că regizorul a forțat-o să întrețină relații sexuale atunci când ea avea vârsta de 16 ani.

O a treia femeie, identificată doar după prenumele "Robin", l-a acuzat pe celebrul regizor în luna august de comiterea unei agresiuni sexuale în 1973, atunci când ea avea vârsta de 16 ani.

Renate Langer l-ar fi cunoscut pe Roman Polanski pe vremea când lucra ca model la Munchen. Atrasă de posibilitatea de a fi distribuită în unul dintre filmele viitoare ale cineastului, ea l-ar fi vizitat pe regizor, autorul unor lungmetraje celebre precum "Rosemary's baby" și "Chinatown", în vila sa din Gstaad, unde acesta ar fi violat-o.

Ea spune că a decis să renunțe la tăcere în urma declarațiilor făcute de "Robin" în luna august și pentru că părinții ei nu mai sunt în prezent în viață.

Acuzațiile acestor trei femei sunt "lipsite de fundament", a declarat avocatul cineastului, Herve Temime.

Pe aceeași temă