Cele 3 filme patriotice recomandate de Irina Nistor. Istoria României, altfel decât a fost predată la școală

Data actualizării: Data publicării:
Scenă din filmul „Cardinalul”. un barbat cu palarie tine un discurs cu un steag in spate
Scenă din filmul „Cardinalul”. Sursa: captură video

Recomandările criticului de film Irina Margareta Nistor pentru minivacanța de 1 Decembrie sunt 3 filme patriotice: „Independența României” primul film românesc, din 1912, „Maria – Inima României” și „Cardinalul”.

Criticul de film a explicat că este vorba de filme patriotice în cel mai bun sens, având în vedere ceea ce românii au învățat că sunt filmele patriotice în perioada comunistă. Cu atât mai mult că filmele pe care le recomandă ar fi fost interzise în comunism.

„Am ales „Independența României” pentru că e primul film de lung metraj, care se termină cu o defilare. Filmul e făcut să aniverseze Războiul de Independență de la 1877. A fost prezentat prima dată la Peleș. Cred că este foarte interesant”, a spus Irina Nistor.

Ea a adăugat că tinerii au fost interesați de acest film.

„Cred că e foarte important să descoperim și să știm cam de unde începe o Românie modernă, pe care o vrem și acum modernă”, a mai spus criticul de film.

Al doilea film recomandat este un documentar.

„Este vorba despre „Maria – Inima României, tot în ideea de a descoperi cum era atunci. Cei care l-au făcut au reușit să colorizeze o parte dintre imagini, au reușit să obțină vocea Reginei Maria, pe care foarte puțină lume o putea descoperi. E un film pe care l-au preluat inclusiv englezii, inclusiv americanii. A făcut un tur al lumii. Cred că e și o formă de respect pentru ce s-a întâmplat în ultimii ani, pentru că Regina Maria s-a ocupat și de răniți, dar și în cazul molimelor, nu s-a temut să fie alături celor care aveau nevoie de ea”, a spus Irina Nistor.

Al treilea film spune povestea cardinalului Iuliu Hossu, deținut politic în perioada comunistă.

„Un film trist, dar din nou, avem nevoie să cunoaștem istoria noastră. Filmul are un moment din 1918, pentru că la asta ne raportăm acum”, a spus Irina Nistor.

„Istoria României este pe alocuri extrem de tristă și pe alocuri extrem de intensă. Și poate că de aceea contează foarte mult când spunem un anumit tip de patriotism pe care aș vrea să-l retrăiască și să-l simtă cu adevărat și cei tineri, și ceilalți”, a adăugat ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri