Galerie Foto Prințesa Leonor a Spaniei împlinește 18 ani. Cum s-a transformat fiica cea mare a familiei regale în următoarea moștenitoare a tronului

Data actualizării: Data publicării:
I reali di Spagna al Premio Citta' Esemplare a Madrid
Prințesa Leonor. FOTO: Profimedia Images

Prințesa Leonor, prezumtiva moștenitoare a tronului Spaniei, împlinește marți 18 ani. Familia Regală a Spaniei a dat publicității o serie de fotografii din copilăria prințesei, multe dintre ele inedite. Printre acestea se numără una în care era bebeluș, ținută în brațe de mama sa, regina Letizia, și de tatăl său, regele Felipe al VI-lea, care pe atunci era încă prinț la rândul său, iar o alta o înfățișează în 2010, alături de sora sa, Sofia, cu trofeul Cupei Mondiale câștigat de naționala de fotbal a Spaniei. Este încă neclar rolul pe care Leonor îl va juca în  monarhia spaniolă de acum încolo, însă imaginea prințesei s-a conturat tot mai mult odată cu maturizarea sa, iar spaniolii sunt tot mai dornici să o vadă implicată în viața publică și eventual să devină cu adevărat o vedetă. Ziua ei de naștere va fi marcată printr-o ceremonie oficială în Parlamentul spaniol, în cadrul căreia va jura credință Constituției, înainte de a fi decorată cu medaliile Congresului și Senatului, transmite BBC.

Prințesa Leonor. FOTO: Profimedia Images
Prințesa Leonor. FOTO: Profimedia Images

Publicarea fotografiilor și o serie de apariții recente ale prințesei, înainte de ziua ei de naștere, confirmă faptul că, după ani de zile în care imaginea ei a fost atent protejată, ea devine acum o figură extrem de prezentă în viața publică.

"Leonor va avea nevoie de propria ei narațiune", a remarcat biograful regal Carmen Remírez de Ganuza, explicând că ea "va trebui să se conecteze generația digitală" căreia îi aparține.

Deși natura exactă a acestei povești proprii nu este încă foarte clară, pregătirea prințesei pentru rolul de membru senior al familiei regale a decurs fără probleme.

În luna mai, a absolvit cursurile UWC Atlantic, liceul internat din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, unde a studiat pentru susținerea Bacalaureatului Internațional. În momentul absolvirii, când i s-a oferit diplom, colegii săi au aplaudat-o, iar profesorul ei îndrumător a lăudat "pasiunea inepuizabilă pentru învățătură, pentru înțelegerea oamenilor și pentru cunoașterea și explorarea unor perspective alternative", precum și pentru simțul umorului.

Presa spaniolă a urmărit apoi îndeaproape finalizarea pregătirii de bază a prințesei la o academie militară din Zaragoza, unde a urmat un curs de formare a ofițerilor de trei ani. Leonor, la fel ca și colegele sale de clasă, a fost surprinsă efectuând exerciții de antrenament, îmbrăcată în echipamentul militar specific.

Ulterior, îndatoririle sale regale au devenit tot mai importante, ea prezidând ceremonia de decernare a premiilor Prințesei de Asturias, pe 20 octombrie.

Decorând personalități din diverse domenii, printre care actrița hollywoodiană Meryl Streep și romancierul japonez Haruki Murakami, Leonor i-a asigurat pe cei prezenți că "înțeleg pe deplin și sunt conștientă de îndatoririle mele și de responsabilitățile pe care le implică".

În timp ce o complimenta pe Streep, ea a vorbit despre modul în care actrița a reușit să se desprindă de propria personalitate pentru a putea să intre în pielea personajelor sale "și să facă acest lucru de-a lungul unei cariere impecabile, cu libertate, curaj și sensibilitate față de provocările timpului nostru".

Este posibil ca prințesa să fi subliniat rolul pe care îl preconizează pentru ea însăși ca prima în linia de succesiune la un tron care s-a confruntat cu unele încercări serioase în ultimii ani.

În 2017, de exemplu, regele Felipe a făcut pasul neobișnuit de a se implica în domeniul politic, exprimându-se împotriva separatiștilor catalani care încercau să se desprindă de Spania. În 2020, bunicul ei, Juan Carlos, care abdicase cu șase ani mai devreme și care era măcinat de scandaluri financiare, a părăsit țara pentru a trăi în Abu Dhabi. Deși scandalurile au dispărut, el a continuat să locuiască acolo de atunci.

Dar dincolo de rolul instituțional al lui Leonor se găsește un alt rol, mai puțin solemn, de figură care orbitează în universul celebrităților din Spania.

Se vorbește deja de "Leonormania", având în vedere interesul pentru personalitatea ei publică în plină ascensiune. La începutul acestui an, au existat zvonuri conform cărora ar fi avut o legătură romantică cu jucătorul de fotbal Pablo Martín Páez Gavira, cunoscut sub numele de Gavi, de la Barcelona și echipa națională.

Aceste informații s-au dovedit a fi false, dar au evidențiat apetitul din anumite părți pentru ca prințesa să fie parte din cultura pop.

Paris Match a publicat un titlu despre cerceii Bulgari pe care Leonor i-a purtat la ceremonia de decernare a premiilor Prințesei de Asturia. Jurnalistul Jesús Reyes a scris chiar o carte despre Leonor prin prisma gusturilor sale în materie de modă, pe care susține că le-a moștenit de la mama sa.

"De la tatăl ei, Regele Felipe, a moștenit angajamentul său față de Coroană, manierele sale, zâmbetul și amabilitatea sa constantă", a scris Reyes. Cu toate acestea, după ce va împlini 18 ani, prințesa Leonor va descoperi probabil că va fi mult mai mult decât o figură pur instituțională.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri