Sari la conținut
News Alert

Vedete care au murit în 2016

În 2016, ne-au părăsit mai multe nume importante din lumea artei şi a sportului. David Bowie, Prince şi George Michael sunt doar câţiva dintre cei care şi-au încheiat prea devreme călătoria pe pământ anul acesta, iar dispariţia lor a provocat tristeţe, dar şi un val de recunostinţă faţă de vedetele care ne-au îmbogăţit existenţa.

Timp de cinci decenii, David Bowie a fost printre artiştii care au dominat undele radio. A vândut peste 140 de milioane de discuri în toată lumea, a primit două premii Grammy şi patru Brit. De-a lungul carierei, a lansat 27 de albume de studio şi 121 de single-uri, dominând topurile de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Cântăreţ, compozitor, producător, actor şi regizor, David Bowie şi-a trăit viaţa dupa propriile reguli. Şi-a exprimat fără reţinere sexualitatea, spiritualitatea şi optiunile politice, a provocat permanent şi a fost deschizător drumuri. În ciuda luptei cu cancerul, a rămas activ pe plan artistic până la sfârşitul vieţii. David Bowie a murit pe 10 ianuarie 2016, la doar două zile după ce împlinise 69 de ani şi lansase ceea ce avea să devină ultimul său album, construit, profetic parca, drept o mărturie a ultimilor săi paşi pe pământ.

Doar câteva zile mai târziu, pe 14 ianuarie, şi tot la 69 de ani, a murit actorul Alan Rickman, foarte cunoscut pentru rolul profesorului Snape din seria Harry Potter. Britanicul era absolvent al prestigioasei Academii Regale de Artă Dramatică şi un foarte apreciat actor de teatru. Pe scenă a jucat Shakespeare, iar pe ecrane a apărut în nenumărate filme de epocă, dar şi în producţii hollywoodiene de succes. Pe parcursul unei cariere de patru decenii, Alan Rickman a influenţat mai multe generaţii de actori.

Alan Rickman: „Tot ceea ce faci ca actor este o acumulare. Trebuie să te duci la galerii de artă, să ştii ce se întâmplă în lume, să-ţi formezi opinii, să-ţi dezvolţi gustul şi discernământul. Astfel încât, atunci când un scenariu bun îţi este prezentat, imaginaţia, pe care ai alimentat-o, se poate manifesta.”

În primăvară, pe 21 aprilie, a dispărut un alt titan al muzicii: Prince. Artistul american a fost găsit fără suflare în studioul său din Minnesota, iar vestea morţii sale a provocat un val de uluire şi tristeţe în toată lumea. Interpret, compozitor, producător şi actor, Prince Rogers Nelson a fost unul dintre cei mai prolifici muzicieni ai ultimului secol. Responsabil atât pentru hiturile proprii, cât si pentru piesele şi carierele a zeci de alţi artişti, a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată lumea şi a câştigat şapte premii Grammy, un Glob de Aur şi un Oscar. A abordat o varietate de stiluri muzicale, iar prezenţa sa scenică era excepţională.

Prince a murit la numai 57 de ani, din cauza unei supradoze, dar a lăsat moştenire o întreagă arhivă de compoziţii nepublicate.

Născut în 1942 în Kentucky, Mohammad Ali a fost unul dintre cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor. Vestea morţii sale pe 3 iunie a declanşat o revărsare de afecţiune şi admiraţie din toate colţurile lumii pentru cel care, încrezător şi ambiţios, îşi spunea "cel mai bun".

La 18 ani, câstiga medalia de aur la Olimpiada de vară din 1960. A devenit boxer profesionist luând titlul de campion modial la categoria supergrea în 1964, 1974 şi 1978. Figură controversată şi deseori incomodă pentru autorităţile americane, s-a convertit la Islam în 1964, schimbându-şi numele din Cassius Clay în Mohammed Ali, refuzând apoi înrolarea în armată. Cu toate acestea, popularitatea sa a crescut cu fiecare nouă victorie din ring. Revista Sports Illustrated l-a desemnat sportivul anului în 1974, apoi sportivul secolului, în 1999. Diagnosticat cu sindromul Parkinson, el s-a stins înconjurat de familie şi prieteni, la locuinţa sa din Arizona, în iunie 2016.

Tot în iunie, dar la Roma, a murit Carlo Pedersoli, actor pe care l-am cunoscut cu totii drept Bud Spencer, nimeni altul decat comisarul Piedone. Originar din Napoli, artistul s-a remarcat întâi ca sportiv: în 1950, devenea primul italian care înoată 100 metri în mai puțin de un minut. A fost înotător olimpic, apoi membru al echipei de polo a Italiei. În paralel şi-a dezvoltat cariera de actor. După câteva roluri minore, s-a remarcat în "westernurile italiene".

Pe 7 noiembrie a venit o nouă veste tristă din lumea muzicii: Leonard Cohen nu mai era. Artistul s-a stins în locuinţa sa din Los Angeles la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă 2 copii şi 3 nepoţi.

Leonard Cohen: „Dacă ești norocos, relația cu familia devine mai bună. Dacă nu ai noroc, relațiile se deteriorează. Am fost norocos.”

Originar din Canada, Leonard Cohen a fost cântăreţ, compozitor, poet, romancier şi pictor. Cariera muzicală, pentru care a fost inclus în prestigiosul Rock and Roll Hall of Fame, şi-a lansat-o târziu. Primul album i-a apărut la 33 de ani, iar ultimul, al 14-lea, cu doar 3 săptămâni înainte de moartea sa.

Şi când speram că veştile triste ale anului 2016 s-au încheiat, de Crăciun am aflat că încă un mare nume al muzicii a dispărut. George Michael a murit la numai 53 de ani, la locuinţa sa din Oxfordshire. Mesajele de afecţiune au venit din toata lumea: "am pierdut un prieten drag", a transmis Elton John, iar Robbie Williams a spus simplu "te iubesc, George."

Artistul, care a dominat clasamentele în anii 80 şi 90, avea şi acum un hit în lista celor mai difuzate piese: Last Christmas, s-a aflat pe locul 16 în topul britanic în chiar săptămâna Crăciunului.

De-a lungul unei cariere de trei decenii, George Michael a vândut peste 100 de milioane de albume, i-au fost decernate două premii Grammy şi trei premii Brit şi a concertat în toată lumea, inclusiv la Bucureşti în 2007. În ultima parte a vieţii, artistul se izolase, însă chiar în decembrie 2016, producătorul său anunţase că pregătea un nou album. De Crăciun, însă, George Michael a murit - "liniştit", înconjurat de familie şi prieteni.

Pe aceeași temă