Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a murit la vârsta de 102 ani

Data publicării:
Iris Apfel la o prezentare de moda
Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a murit la vârsta de 102 ani. FOTO: Profimedia Images

Excentrica Iris Apfel, un simbol al universului modei din New York şi vedetă pe Instagram, a murit vineri, la vârsta de 102 ani, potrivit unui anunț pe contul său oficial de pe reţeaua socială.

"Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 - 1 martie 2024", este mesajul postat pe Instagram, însoţit de o fotografie cu ea îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu şi ochelari mari negri.

Autoproclamata "starletă geriatrică" din Queens semnase recent pentru o colecţie H&M, după mai multe colaborări, printre care Citroën, Magnum, Happy Socks, MAC, scrie Agerpres.

Cu 2,9 milioane de abonaţi pe Instagram, ea continua să asiste la prezentările marilor creatori de modă şi defila cu imensul ei zâmbet roşu carmin în scaunul cu rotile.

Născută în 1921 într-o familie de evrei din Queens, New York, Iris Apfel a studiat istoria artei. În calitate de designer de interior, a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi, de la Harry Truman la Bill Clinton.

Timp de zeci de ani, Iris Apfel a adunat o colecţie de haine de la cei mai mari designeri ai secolului XX, cu care a umplut două etaje ale apartamentului ei din Park Avenue.
În 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă garderobei sale. În privinţa celebrelor sale bijuterii, ea a spus că se "aproviziona" de la Tiffany, dar şi din bazarurile din Harlem.

"Într-o zi, cineva mi-a spus: "Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil", avea obiceiul să spună.

În 2016, a fost în acelaşi timp subiectul unei expoziţii la Bon Marche din Paris, faţa unei noi campanii publicitare Citroën, precum şi a unui brand australian de pret-a -porter, Blue Illusion. De asemenea, ea a fost subiectul unui documentar din 2014, regizat de Albert Maysles,"Iris".

În 2015, după 67 de ani de convieţuire, şi-a pierdut soţul, Carl, un industriaş din domeniul textil, care a murit la vârsta de 100 de ani. Fană a siluetelor colorate, Iris Apfel le-a cerut femeilor să renunţe la "uniforma colanţi sau blugi negri cu pulover, botine şi geacă de piele": "Îndrăzneşte să fii diferit!".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri