Cronica de film „Special Ops: Lioness”: un serial de acțiune cinstit, chiar mai bun decât pare la prima vedere

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Zoe Saldana într-o scenă din serialul „Special Ops: Lioness”
Zoe Saldana joacă în rolul principal în serialul „Special Ops: Lioness”. Foto: Profimedia Images

Încă un serial cu agenți secreți și trupe speciale? Iar o să vedem scene cu „speciali” americani echipați ca niște sardaukari invincibili, în timp ce trag din mișcare, ușor cocoșați, într-o misiune secretă „undeva în Orientul Mijlociu”? Și pe deasupra cu personaje feminine în rolurile principale? Ce e cu blasfemia asta? Iată câteva întrebări (unele legitime, altele prostești), pe care spectatorul și le-ar putea pune după ce vede afișul ori trailerul serialului „Special Ops: Lioness”, înainte de a se decide dacă acesta merită sau nu vizionat. Pariul nostru: merită, mai ales dacă ești fan al filmelor/serialelor de acțiune competent scrise și regizate. Pe scurt: un serial cinstit, ceea ce îl tranformă oricum într-o pasăre extrem de rară în jungla tot mai deasă a blockbusterelor de acțiune care au consistența unei gume de mestecat.

Serialul este semi-inspirat dintr-un program derulat în realitate de CIA, care a recrutat femei-soldat din armata americană pentru misiuni de infiltrare în celule teroriste. Inițial, respectivele femei-soldat însoțeau trupele americane din Irak sau Afganistan doar pentru a efectua perchezițiile corporale în cazul femeilor musulmane. Doar că, la un moment dat, unui costum de la Langley i-a venit ideea să folosească aceste „asset”-uri într-un scop mai înalt. Și, implicit, mai periculos.

În centrul acțiunii le avem pe protagonistele Joe (Zoe Saldana) care o recrutează pe apriga pușcașă marină Cruz (Laysla de Oliveira), sub atenta supraveghere a superioarei lui Joe de la CIA - Kaitlyn Meade (Nicole Kidman). Un trio feminin care vine ca un upercut la ficat pentru apologeții care preamăresc aparenta superioritate a filmelor macho de acțiune cu personaje masculine în rolurile principale.

De fapt, serialul e un bun exemplu că distribuția e doar un element din puzzle-ul sofisticat care duce la crearea unui film „bun”. Degeaba pompezi vedete cu mușchi într-un film, dacă povestea e pur și simplu prost scrisă, iar efectele sunt de duzină. De asemenea, varianta „Girl power movie” nu garantează din start succesul unei astfel de producții.

În cazul „Special ops: Lioness”, avem totuși o acțiune extrem de bine împachetată și un fir narativ cursiv grație regizorului Taylor Sheridan, cel care s-a aflat la „cârma” altor seriale extrem de apreciate de public („Mayor of Kingstown”, „Tulsa King”, „Yellowstone”, „1883” sau „1923” - cine știe, cunoaște).

Apoi, să nu uităm: același Taylor Sheridan a scris scenariul de la „Sicario”. Și există acolo, în „Lioness”, cel puțin o scenă care-i va face pe fanii genului să tresară.

De asemenea, într-un mod discret (așa cum le șade bine spionilor care se ocupă de recrutări, precum personajul interpretat de Zoe Saldana), producătorii seriei par să trimită o reverență subtilă marelui autor de romane de gen, John Le Carré, atunci când prezintă procesul chinuitor de lent de infiltrare a unui „agent” într-o rețea.

Pentru că, de fapt, ce sunt serviciile secrete?, după cum se întreabă un personaj din cărțile lui Le Carré. Răspuns: sunt niște simple crescătorii de oameni (iată, poate nu întâmplător sediul CIA din Langley e cunoscut și sub numele de „Ferma”). Contrar percepției publice, serviciile secrete nu „operează” cu informații secrete, ci cu oameni. Ăsta-i marele secret.

E adevărat, în serialul „Lioness” săptămânile-lunile de așteptare până când „ținta” dă un semn sunt comprimate în cele 40+ de minute ale unui episod, invariabil condimentat cu ceva împușcături și pumni în gură de revigorare.

Astfel, serialul are de toate: urmăririle și scenele de împușcături din mașini aduc a „Sicario”, îndeplinirea unor misiuni duce cu gândul către „Mission:impossible”, dar cu o echipă fără Tom Cruise (dar cel puțin o avem pe fosta lui nevastă pe post de șefă de operațiuni).

„Special ops: Lioness” abundă de scene violente, combinate însă, într-o proporție bine echilibrată, de scene pline de cinism ori de umor negru. Serialul poate fi vizionat în România prin intermediul serviciului de streaming SkyShowtime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri