Al doilea pas mic pentru un om, următorul pas uriaș pentru omenire: Cum pregătește NASA noua misiune pe Lună cu echipaj uman

Data actualizării: Data publicării:
Poza 2 Articol susținut de National Geographic
Sursa foto: Tech Talk Media, LLC. All Rights Reserved 2020

Dacă spațiul e ultima frontieră, Luna e primul obstacol pe care am reușit să-l trecem momentan cu succes. Dar asta s-a întâmplat acum mai bine de jumătate de secol. Acum, Luna ne așteaptă să o vizităm din nou, pentru a putea merge mai departe, tot mai departe, în cadrul ambițiosului proiect NASA „Până la Lună și înapoi”. NASA: Patru litere care au făcut istorie, s-au transformat deja într-un nume propriu și au devenit o sursă de inspirație pentru generațiile prezentului, de care se leagă multe din speranțele noastre legate de viitor. De toate aceste speranțe se leagă în prezent munca inovatorilor, inventatorilor, oamenilor de știință, inginerilor și liderilor de opinie din cadrul Agenției Spațiale americane. Poveștile celor mai importante inovații tehnologice pe care toți acești oameni le fac posibile le putem afla acum din noua serie documentară „NASA: Culisele Inovațiilor” difuzată la National Geographic începând cu 16 aprilie, la ora 21:00. Astfel, după 55 de ani de la ultimul pas mic făcut de un om pe suprafața selenară, toți acești oameni, cu ajutorul ultimelor inovații din domeniul științei, încearcă să ne facă pe toți martorii unui moment care să marcheze un nou pas uriaș pentru omenire.

Istoria NASA – a momentelor sale de triumf și, deopotrivă, eșec – e una fascinantă: un argument în plus ca ea să fie cunoscută. Seria „NASA: Culisele Inovațiilor” aduce astfel în prim-plan, pe parcursul a șase episoade, poveștile oamenilor din spatele uneia din cele mai mari companii din lume și a inovațiilor științifice care fac posibile explorările spațiale.

După cum arată și numele serialului de la National Geographic – „NASA: Culisele Inovațiilor” – telespectatorul va avea „acces” fără precedent în principalele centre de inovare și laboratoare NASA în care sunt dezvoltate și testate tehnologii de vârf și echipamente de ultimă generație folosite în misiunile spațiale.

Misiune: Luna. Cum se deosebește aceasta de misiunile Apollo din anii 1960-1970 și care sunt noile provocări pe care le are de gestionat NASA

Pregătirea pentru următoarea misiune cu echipaj uman pe Lună reprezintă, în acest moment, unul din programele prioritare ale agenției spațiale americane.

„În momentul de față, prioritatea noastră o reprezintă Luna, principalul obiectiv al NASA îl reprezintă revenirea pe Lună”, a spus Jay Trimble, șeful Centrului de Cercetare Ames al NASA.

Centrul de Cercetare Ames găzduiește sute de savanți, ingineri și cercetători NASA care se folosesc de toate resursele pe care le au la dispoziție în vastul campus științific aflat în centrul Silicon Valley din California.

În prezent, aici se află cel mai mare tunel aerodinamic din lume, cele mai rapide și performante „supercomputere” ale NASA și cel mai mare simulator de zbor din lume.

„În timpul misiunilor Apollo, aselenizările au avut loc în zona ecuatorială a Lunii. Nu am reușit să explorăm regiunile polare ale Lunii. Unul din obiectivele explorării acestor zone îl reprezintă găsirea de resurse necesare construirii unei baze lunare, ca să putem locui acolo, ca să zic așa”.

Comparativ cu misiunile Apollo din anii 1960-1970, Jay Trimble arată cât de mult s-a dezvoltat în ultimii 50 de ani tehnologia, în condițiile în care avansurile tehnologice din ultimii ani au fost posibile chiar datorită cercetărilor NASA de la Centrul de Cercetare Ames.

Poza 1
Sursa foto: Tech Talk Media, LLC. All Rights Reserved 2020

„Dacă ne uităm cum arăta vechiul centru de control în vremea misiunilor Apollo vedem panouri cu butoane și lumini. Când am început eu să lucrez la NASA încă lucram pe astfel de echipamente: puneam etichete de plastic peste butoanele respective pentru a putea vedea care este funcția comenzii respective, cu un circuit simplu ÎNCHIS-DESCHIS. Acum avem softuri complexe pe care rulează programele noastre”, a spus Jay Trimble.

Cum caută NASA apă pe Lună

În prezent, oamenii de știință NASA proiectează instrumente și tehnologii cu ajutorul cărora să poate fi studiată „geologia” Lunii, în viitoarele misiuni spațiale.

NASA intenţionează să dezvolte tehnologii de exploatare a resurselor de pe Lună, inclusiv apă, şi care vor fi extinse ulterior la extracţia de fier şi de minereuri rare. NASA a făcut deja paşi pentru a putea realiza săpături în scoarţa lunară în anul 2032, iar în 2026 are plănuit un nou zbor cu echipaj uman pe Lună, primul după mai bine de 50 de ani.

NASA plănuieşte o excavare la scară mai amplă a solului lunar - denumit regolit -, precum şi instalarea unei uzine-pilot cu rol de procesare în 2032. Primii clienţi ar putea fi companiile comerciale de rachete, care ar putea utiliza resursele de pe Lună pentru a obţine carburant şi oxigen.

„Apa este o resursă-cheie. De aceea încercăm să aselenizăm la unul dintre poli pentru a putea mapa zonele în care poate fi găsită apă. Pentru asta avem nevoie de senzori și mobilitate: de aceea construim un robot care să se poată deplasa să exploreze regiunile polare în căutare de apă, nu la suprafața Lunii ci în solul selenar”, a spus Jay Trimble.

De când lumea, oamenii au fost fascinați de ceea ce se află dincolo de stele, de misterele „marelui necunoscut” de dincolo de planeta noastră. Dorința de inovare și explorare ne-a dus până acum în locuri pe care nimeni nu și le imagina în urmă cu 100 de ani: roboți care se deplasează pe Lună sau care acționează în condiții de gravitație zero, sateliți de comunicații, Inteligență Artificială, super-computere: toate acestea au fost posibile grație evoluției în tehnologie și investiției permanente în știință și cercetare.

Primul episod al seriei „NASA: Culisele Inovațiilor” va putea fi urmărit în România la National Geographic începând de marți, 16 aprilie, la ora 21:00. Telespectatorii vor putea urmări în premieră imagini în exclusivitate din culisele Centrul de cercetare Joseph Ames din Mountain View, California. Aici, în vastul campus pe care îl au la dispoziție, sute de oameni de știință, ingineri și cercetători NASA se folosesc de toate resursele necesare dezvoltării tehnologiei moderne care fac posibile funcționarea roboților inteligenți Astrobee și Spheres și care permit punerea la punct a tuturor detaliilor necesare planificării explorării ulterioare a Lunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri