Cetatea care îmbină cu succes 10 secole de istorie, investițiile europene și tehnologia de ultimă generaţie

Data publicării:
cetate

Cetatea Oradei a reuşit să îmbine cu succes 10 secole de istorie, investițiile europene și tehnologia de ultimă generaţie. Redeschis de mai puțin de 2 ani, complexul a avut deja 30.000 de vizitatori anul trecut.

Începute în urmă cu aproape 10 ani, lucrările de conservare și reabilitare s-au încheiat în 2015. Un an mai târziu, cetatea a fost redeschisă turiștilor, iar în 2017 30.000 de persoane au vizitat-o.

2 proiecte cu finanțare europeană au fost implementate aici între anii 2009 și 2015. Cele 2 proiecte, în valoare totală de 88 de milioane de lei, au vizat pe de o parte refuncționalizarea și reabilitarea cetății, iar pe de altă parte introducerea ei în circuitul turistic

În clădirea principală sunt deschise acum mai multe spații expoziționale, iar în curtea cetății este și un muzeu al pâinii. Aici, turiștii pot vedea ustensile din bucătăriile de epocă, dar și cuptoarele de pâine care au funcționat mai bine de 300 de ani. Și asta nu e tot.

Angela Lupșea, director Muzeul Cetății Oradea: Le oferim în primul rând istoria locului. Ei vor descoperi tot ce s-a întâmplat în Palatul Princiar, începând cu secolul XIV până în zilele noastre, la fel, vor descoperi istoria cultelor din Oradea, precum și pietrele descoperite în săpături arheologice și expuse acum într-un lapidarium.

Turist: Investiția în istorie este o treabă bună, adică istoria nu trebuie uitată.

Turist: E un oraș în care se investește, e bine că se atrag fonduri europene. E bine, că totuși trebuie reabilitate toate lucrurile vechi, păstrate, reabilitate, că noi n-o să mai vedem.

Construcția cetății a început în secolul al XI-lea, în timpul regelului Ladislau I. Cetatea a fost apoi modificată și i s-a întărit sistemul defensitv în secolul al XIV-lea.

Diana Iancu, muzeograf Oradea: Tot în secolul al XIV-lea s-a construit o impresionantă catedrală gotică în care au fost înmormântate 7 capete încoronate, printre cei mai importanți fiind regele Ladislau I și regele Sigismund de Luxemburg.

Festivalurile organizate în aer liber, în special în zonele centrale, sunt de asemenea parte a strategiei de dezvoltare turistică a orașului. Continuă campaniile de promovare și programul de investiții.

Mihai Jurca, director Fundația VisitOradea: Vorbim de reabilitarea centrului istoric și de reabilitarea tuturor clădirilor din centrul istoric, extinderea spațiilor pietonale și crearea unui centru istoric prietenos cu turiștii și cu pietonii și, evident, valorificarea unor resurse naturale pe care le avem, și aici mă gândesc foarte mult la apele termale pe care le avem.

Ultimele modificări ale structurii și arhitecturii cetății au avut loc în secolul al 17-lea, când au fost construite 5 bastioane și palatul princiar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri