REPORTAJ. Cum să vezi Europa gratis, dacă ești student

Data actualizării: Data publicării:
tanar tren focus

În 1957 s-a făcut istorie prin semnarea Tratatului de la Roma, demarându-se procesul care avea să ducă la Uniunea Europeană din zilele noastre. Şi, cu acest proces, s-a adeverit un vis: libertatea de mişcare pentru toţi cetăţenii Europei. Printre ei se află şi un tânăr numit Friedrich Schubert, căruia ne-am alăturat în timp ce străbătea continentul în lung şi-n lat. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

În vara asta, Friedrich Schubert explorează Europa de la vest la est, cu trenul. A parcurs deja peste 2 500 de kilometri.

 Friedrich Schubert: "De la Paris, din Franţa, am plecat în Italia. Deci aceasta e a treia ţară."

Următoarea lui oprire e Bologna, un oraş universitar din centrul Italiei. Uniunea Europeană a dat tinerilor din Europa 27 000 de bilete gratuite de tren pentru Interrail, pentru o perioadă de patru săptămâni.

Uniunea Europeană vrea ca aceşti tineri să exploreze continentul. Şi speră ca acest lucru să ajute la contracararea tendinţelor naţionaliste în unele dintre statele UE.

Friedrich Schubert: "Un stereotip comun e acela că oamenii de aici sunt mai relaxaţi, mai deschişi unul cu altul şi mai primitori cu străinii. E ceva care nu prea e în firea noastră, a germanilor."

Friedrich se întâlneşte în mod spontan cu organizatorii Festivalului Cheap de Artă Stradală din Bologna. În vara asta, ei pun pe zidurile oraşlui 600 de afişe create de artişti.

Mesajele sunt surprizător de pro-europene.

Sara Manfredi, organizator al Festivalului de Artă stradală Cheap: "Cred că Europa este acum ceva care încă ne aduce laolaltă şi ne ţine laolaltă. Ne omorâm între noi de secole, nu ? Şi acum avem o uniune, avem programe comune, politici comune !"

Friedrich, care are 25 de ani, îşi continuă călătoria europeană spre est.

E în drum spre Slovenia - unul dintre cele mai noi state membre ale Uniunii Europene. Odinioară, a făcut parte din Iugoslavia comunistă.

În timp ce trenul se îndreaptă spre graniţa italo-slovenă, Friedrich se împrieteneşte cu Teresa Manferrari, care e originară din această regiune.

Teresa Manferrari, studentă: "Familia mea îmi povesteşte despre cum era când exista Zidul. Graniţa era un lucru foarte, foarte strict !"

În prezent, cetăţenii Europei pot din nou călători liber.

După trei ore, trenul ajunge la Marea Mediterană. Şi apoi, curând, la graniţa cu Slovenia. Nu se vede niciun agent vamal, doar un conductor de tren. De mai mult de 11 ani aceasta e o graniţă deschisă.

Friedrich Schubert: "E foarte interesant când oamenii vorbesc despre trecut. E o libertate incredibilă să treci în altă ţară fără controale. Dar eu nu pot aprecia asta pe deplin, pentru că n-am trăit realitatea dinainte."

Călătoria liberă peste graniţe a devenit ceva normal pentru tineri ca Friedrich. Aceasta e una dintre marile realizări ale Uniunii Europene.

Friedrich a ajuns în capitala slovenă, Ljubljana. Îi e greu să-şi imagineze o revenire la tendinţele naţionaliste.

După popasul în Slovenia, ia trenul de noapte spre Budapesta, capitala Ungariei. Ungaria a fost prima ţară în care s-a putut trece prin Cortina de Fier. În prezent, guvernul Ungariei adoptă o poziţie eurosceptică. Însă puţini tineri unguri împărtăşesc aceste opinii.

Friedrich Schubert: "N-am întâlnit pe nimeni care să spună ceva foarte negativ despre Europa. Poate pentru că majoritatea oamenilor tind să se identifice cu naţiunea lor şi nu cu Europa. Aşa că poate trebuie să arătăm mai clar de ce ideea de Europa e atât de importantă".

Această călătorie i-a sporit lui Friedrich dragostea pentru Europa. Şi speră că graniţele continentului vor rămâne deschise. Călătoria lui prin Europa cu trenul Interrail i-a lăsat o impresie de neşters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri