Sari la conținut

Cum stă România în top 30 destinații turistice UE

România se distinge prin câteva recorduri negative în turismul european, la capitolele destinații turistice sau obiceiuri de consum.

Nu avem nicio destinație în top 30 UE și doar unu din 100 de români care pleacă în vacanță o petrece și în afara UE, comparativ cu șapte bulgari și 28 de britanici din 100, potrivit unui comunicat de presă remis luni de către Eurostat.

Turismul, o ”afacere internă”

În Uniunea Europeană (UE), turismul este, în primul rând, o afacere internă. Aproape 90% din nopțile de turism din UE sunt petrecute de rezidenții UE, ceea ce înseamnă că turiștii din afara UE reprezintă doar aproximativ 10% din total.

Iar în timpul călătoriilor, locuitorii UE au petrecut aproape 85% din nopțile lor de turism în UE, cu doar puțin peste 15% în destinații extra-UE.

În timp ce mai multe regiuni ale Spaniei, Italiei și Franței sunt printre cele mai favorizate din partea turiștilor din UE, Statele Unite și Turcia par a fi destinațiile de top - în ceea ce privește nopțile petrecute - ale cetățenilor UE atunci când călătoresc în afara UE.

Cele mai populare destinații din UE

Insulele Canare, Ile-de-France și Catalonia- Spania sunt cele mai populare regiuni turistice ale UE. Regiunea insulară a Canarelor a rămas cea mai populară regiune turistică din UE, cu 94,0 milioane de nopți în 2015. Alte trei regiuni spaniole figurează în top zece destinații: Catalonia (75,5 milioane de nopți), Insulele Baleare (65,2 milioane de nopți) și Andaluzía (61,4 milioane de nopți).

Franța a avut trei regiuni din topul 10: regiunea capitalei Ile-de-France (locul al doilea cu 76,8 milioane de nopți), Provence-Alpes-Coasta de Azur (54,6 milioane de nopți) și Rhône-Alpes (48,7 milioane de nopți).

Regiunea croată Jadranska Hrvatska (68,1 milioane de nopți), regiunea italiană Veneto (63,3 milioane de nopți) și Inner London în Regatul Unit (44,8 milioane de nopți în 2012) au fost alte destinații incluse printre principalele destinații turistice regionale din UE. Regiunile Spaniei, Franței și Italiei dețin mare parte din primele 30 de destinații

Printre primele 30 de regiuni turistice din 2015 din punct de vedere al cazării peste noapte, șase au fost localizate în Spania (Canarias, Cataluña, Illes Balears, Andalucía, Comunidad Valenciana și Communidad de Madrid), Franța (Ile-de-France, Provence-Alpi-Coasta de Azur, Rhône-Alpes, Languedoc-Roussillon, Aquitaine și Bretagne) și Italia (Veneto, Toscana, Lombardia, Emilia-Romagna, Lazio și Provincia autonoma di Bolzano ) .

Patru dintre cele mai bune 30 de regiuni turistice ale UE se aflau în Germania (Oberbayern, Berlin, Mecklenburg și Schleswig-Holstein), două în Grecia (Notio Aigaio și Kriti) și Austria (Tirol și Salzburg) Și Est), Croația (Jadranska Hrvatska), Țările de Jos (Noord-Holland) și Regatul Unit (Inner London).

 

Turismul în afara UE este mai comun pentru rezidenții britanici și estonieni. În 2015, mai mult de una din fiecare patru nopți de turism petrecute în afara UE au fost angajate de rezidenți ai Regatului Unit (28,4% în 2013) și Estoniei (27,9%). A urmat Belgia (23,1%), Croația (20,5%), Lituania și Austria (ambele 20,3%), precum și Luxemburg (20,2%).

În schimb, mai puțin de una din fiecare 10 nopți de turism a fost petrecut în afara UE de către rezidenții României (1,0%), Greciei (5,6%), Republicii Cehe (6,2%), Portugaliei (7,0%), Franței (7,1%), Bulgariei (7,7%), Spaniei (8,0%), Poloniei (8,1%) și Slovaciei (9,7%).

În medie, 15,4% din toate nopțile de turism ale rezidenților din UE au fost petrecute în țări din afara UE. SUA și Turcia reprezintă împreună un sfert de nopțile turistice extra-europene. La nivelul UE, Statele Unite au rămas principala destinație a turiștilor UE care călătoresc în afara UE în 2015, reprezentând 13,8% din toate nopțile petrecute de rezidenții UE în restul a lumii.

În special, Statele Unite au fost destinația de top în afara UE pentru locuitorii din Irlanda, Franța, Luxemburg, Ungaria, Polonia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit. Cea de-a doua destinație extra-UE pentru locuitorii din UE a fost Turcia (10,4% din totalul nopților turistice petrecute în afara UE), destinația de top pentru rezidenții din Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Olanda, Austria și România.

Marocul (4,6%) a fost destinația de top pentru locuitorii din Belgia și Spania.

Pe aceeași temă