Sari la conținut

Ghid de bune maniere în străinătate

Chiar dacă vara calendaristică se apropie de încheiere, nu înseamnă că s-a terminat vacanța. Încă mai e timp de o „evadare”, mai ales dacă e vorba despre destinații unde vara nu e așa grăbită să plece. Înainte de a ne îmbarca pentru o vacanţă de vis, ar trebui să fim la curent şi cu regulile de maniere specifice ţării pe care urmează să o vizităm. Acest lucru ne face călătoria mai plăcută şi ne poate feri de situaţii jenante sau chiar de amenzi usturătoare. Emisiunea „Bonton” de la Digi24 vine în ajutorul dumneavoastră cu un ghid al lucrurilor pe care ar fi bine să NU le facem atunci când mergem în străinătate.

Fie că vorbim despre Europa sau Asia, atunci când ne planificăm vacanţa, ne gândim şi la deliciile culinare specifice fiecărui loc. Ce, dar mai ales cum mâncăm şi care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când mergem la restaurant.

De exemplu, în ITALIA.

Massimo Capeci, un italian stabilit în România, ne dă câteva indicii: „Primul lucru, bun simţ, care oricum aveţi, şi după, un restaurant este un restaurant. Atunci se înţelege că se merge acolo în anumite ore, pentru a lua masa. Lucrurile pe care ar trebui să le evitaţi, să zicem aşa, sunt: un lucru care se face - şi e greşit - e de a cere cafea înainte de masă. Mai rău e de a cere capucino înainte de masă, sunt lucruri care la noi ... dacă se cere ceva înainte de masă, este un aperitiv”.

Italienii sunt cunoscuţi în toată lumea pentru bucătăria lor. Pun preţ pe ţinută, dar nici protocolul nu este ignorat.

„Noi suntem obişnuiţi în Italia, când intrăm într-un local, să aşteptăm o privire din partea unui ospătar, să ne vadă, până când nu ne vede, rămânem pe loc şi când ne vede el, imediat înţelege că noi căutăm o masă şi imediat ne direcţionează.  Nu e o bună manieră să intri în restaurant şi să te aşezi unde vrei tu”, spune Massimo Capeci.

FRANȚA. Mari gurmanzi şi pricepuţi gastronomi sunt şi francezii. Deşi sunt extrem de vorbăreţi, există totuşi un subiect sensibil: nu este de bonton să abordaţi subiecte legate de bani. Acest lucru ar putea să-i jignească pe interlocutorii noştri.

Dacă suntem musafiri în GERMANIA, trebuie să ştim că gazdele ţin deseori mai mult la curăţenie, decât la etichetă.

În Germania, când intri într-o casă, te descalţi neapărat. Acolo oamenii sunt atenţi ca iarba din gradina lor să fie tăiată. Atunci când pe jos este ceva gunoi, chiar dacă nu le aparţine, se duc să îl ridice şi să îl arunce la coş.

Dacă oferiţi un cadou, alegeţi ceva de bună calitate, dar nu prea scump. De asemenea, nu faceţi niciodată urări înainte de ziua de naştere a unui sărbătorit. Au şi nemţii superstiţiile lor...

Iar dacă există o ţară care să-i concureze pe germani la capitolul punctualitate, aceasta este NORVEGIA.

„Dacă spui că ajungi la ora 1, ajungi la ora 1 în Norvegia. Dacă întârzii 5 minute, suni şi anunţi. Dar nu cred că ăsta e un lucru bun. Pentru că suntem atât de stresaţi cu timpul nostru, ne hrănim cu ideea că timpul înseamnă bani”, mărturisește Tom Andreassen, cetățean norvegian.

„Soţia mea este româncă. De câte ori eram invitaţi la cineva în Norvegia (acum m-am obişnuit, suntem căsătoriţi de 8 ani) îmi spunea: Tom trebuie să cumpărăm flori, o sticlă de vin, ceva. Eu mă miram, pentru că nu se obişnuieşte asta în Norvegia. Nu dăruieşti nimic, doar te duci, mănânci şi pleci”, explică Tom.

Puteţi oferi totuşi un buchet de flori, dar să nu le scoateţi din ambalaj. Norvegienii nu obişnuiesc să facă acest lucru. Ca şi în RUSIA, unde nu se oferă niciodată flori în număr par şi nici de culoare galbenă.

„Când mergem în vizită, normal, trebuie să luăm flori, în general se ia un buchet mare, trebuie să fie cel puţin trei fire si niciodată nu se foloseşte culoarea galbenă pentru că asta înseamnă despărțire la noi”, explică Iulia Glonina.

În SPANIA, timpul este privit altfel. Pentru a respecta tradiţia, ar fi indicat să întârziem la întâlniri. Da, să întârziem.

„M-a impresionat faptul că românii sunt mai punctuali decât spaniolii, vin cu 15 minute mai devreme la întâlnire. În Spania, atunci când ai o întâlnire de afaceri, de obicei ajungi cu 10-15 minute mai târziu, iar dacă te întâlneşti cu prietenii, întârzii chiar şi 30 de minute”, spune Jose Maria Rodriguez Clemente.

Şi întotdeauna să fim atenţi la echipa de fotbal preferată.

„Devenim mai pasionali când este vorba despre fotbal. Ştiţi că este o competiţie foarte interesantă între Madrid şi Barcelona, de asemenea între Sevilla şi Betis. Este o rivalitate foarte interesantă între ei şi devin pasionali”, spune Jose Maria Rodriguez Clemente.

O pasiune pe care o reîntâlnim şi peste ocean, în CHILE.

 

„La noi oamenii se aprind. Şi dacă la noi cineva caută probleme, cu siguranţă o să le aibă. În Chile, dacă vrei să te iei de cineva, trebuie să fii foarte sigur pe ceea ce faci”, spune Aristides Orlando Panaitescu Alegria.

AMERICA este ţara tuturor posibilităţilor şi... obiceiurilor, să le spunem variate.

„În America este nepoliticos să-i ceri chelnerului nota, ar lua-o ca pe un afront, ca şi cum nu şi-ar face bine treaba”, atrage atenția Melinda Williams.

Iar când ospătarul va aduce nota din proprie iniţiativă, ar fi bine să nu stăm pe gânduri atunci când vine vorba de bacşiş. Trebuie să mai ştim şi că vorbitul la telefon în public trebuie să fie cât mai discret, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi. Iar dacă ne întâlnim cu un prieten vechi, obiceiul românesc de a pupa ambii obraji este cel puţin surprinzător pentru americani.

Ne despărţim de obiceiurile americanilor şi ajungem în SINGAPORE, statul cu cele mai serioase şi curioase legi de trai în comun. Aici comercializarea gumei de mestecat este interzisă, la fel şi fumatul în public. Dacă nu nimeriţi coşul de gunoi primiţi o amendă de 1000 de dolari, dacă nu îl nimeriţi nici a doua oară amenda creşte la 5000 de dolari. Mai puteţi plăti amendă dacă: nu aţi tras apa la o toaletă publică sau dacă vă îmbrăţişaţi în public. Iar dacă vă conectaţi la o reţea wi-fi neprotejată de parolă, vă puteţi numi deja un hacker.

Dacă vă aflaţi în NOUA ZEELANDĂ şi doriţi să închiriaţi o maşină, ar fi bine să aveţi răbdare în trafic. Claxonatul este privit ca lipsă de respect.

Iar pentru o vacanţă cât mai plăcută, fiți la curent cu obiceiurile fiecărei ţări!