Sari la conținut

Povestea palatului în care Mozart a susţinut primul său concert

Are 1.441 de camere, în una dintre ele Mozart a susţinut primul său concert când avea numai 6 ani. În grădinile sale s-a înfiinţat cea mai veche grădină zoologică din lume şi este considerat unul dintre cele mai frumoase decoruri baroce din lume.

Istoria palatului Schonbrunn începe în Evul Mediu, atunci când se numea Katterburg şi cuprindea o moară, o fermă şi o cultură viticolă. Domeniul s-a extins treptat şi a intrat în posesia familiei de Habsburg în anul 1569, care i-a adăugat o zonă de agrement. Mai târziu, aici s-a construit un mic palat unde se organizau partide de vânătoare. Acesta a a fost distrus în 1683 de către turci. Dar la dorinţa împăratul Leopold I, care visa să aibă o reşedinţă care să rivalizeze cu Versailles-ul, s-a ridicat un alt palat.

Însă Schonbrunn a intrat cu adevărat în epoca sa de glorie atunci când i-a fost dăruit împărătesei Maria Teresa, care a început reconstrucţia lui în 1743.

În 1752 se inagurează grădina zoologică a palatului, astăzi cunoscută ca cea mai veche grădină zoologică din lume.

Reşedinţa imperială de vară se extinde, lucru absolut necesar pentru că întreaga suită de la curte număra 1.000 de oameni. Aşa s-a ajuns ca în timp palatul să ocupe peste 7.000 de metri pătraţi şi să aibă 1.441 de camere. Doar 40 dintre ele se vizitează astăzi.

Chiar dacă încăperile sunt numeroase, decorul este o capodoperă în fiecare dintre ele. Camera de milioane, decorată cu lemn de trandafiri şi miniaturi indiene şi persane, din podea şi până în tavan, este unul dintre cele mai frumoase interioare rococo din lume. Iar camera oglinzilor este locul în care Mozart a oferit primul său concert, la vârsta de 6 ani.

După moartea împăratului Franz Stephan, soţul Mariei Teresa, împărateasa a transformat biroul său într-o cameră memorială, care a fost păstrată până în zilele noastre.

Ultimul proiect important al Mariei Teresa la Schonbrunn a fost designul şi arhitectura grădinilor. După 1770 s-au construit faimoasa Gloriette, Fântâna lui Neptun, Ruinele Romane sau Fântâna Obeliscului. Împărăteasa a murit în 1780, înainte de a-şi duce la bun sfarsit planurile, iar palatul a rămas multă vreme nelocuit. În 1819 a avut parte de o mică renovare, care i-a modificat faţada rococo. Abia din 1848, când împăratul Franz Joseph a preluat tronul, Schonbrunn avea să redevină un loc strălucitor. Devinde reşedinţa favorită a împăratului şi a împărătesei Elisabeta, cunoscută sub numele Sisi şi este parţial redecorat.

Apartamentele imperiale sunt o suită de camere care comunică între ele. Franz Jospeph avea o cameră de audienţe, un birou şi un dormitor, iar împărăteasa Sisi beneficia de un salon de vizite, o cameră în care se îmbrăca, un cabinet şi un dormitor.

Împăratul Franz Joseph şi împărăteasa Elisabeta au fost ultimii monarhi ai Austriei şi ultimii locuitori ai Palatului.

Astăzi, Schonbrunn este una dintre marile atracţii ale Vienei. Palatul şi grădinile sale fac parte din patrimoniul mondial UNESCO şi sunt vizitate de peste 3,5 milioane de turişti în fiecare an.