Teren de sport la 75 de metri sub pământ. Cum poți petrece o zi în salina Cacica

Data publicării:
lac cacica

Dacă mergem la Cacica, în Suceava, şi coborâm 75 de metri în adâncuri, putem vizita una dintre cele mai vechi exploatări de sare. Mina din localitate, veche de 220 de ani, a fost săpată în perioada Imperiului Habsburgic de muncitori polonezi şi este funcţională şi astăzi.

Plimbarea în mina de la Cacica începe după coborârea celor 150 de trepte.  E un traseu ce trebuie parcurs cu grijă. În cei peste 200 de ani de când este funcţională, scara a fost acoperită cu un strat mineralizat de sare.

„Mă gândeam că o să alunec pe scările alea, dar sunt foarte curioasă să aflu cât au reuşit să sape oamenii aici şi totuşi să reziste până în ziua de azi”, spune o vizitatoare.

Prima oprire, la 29 de metri adâncime, este la capela catolică Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor.

După alte câteva zeci de trepte, se ajunge pe un culoar lung, străjuit de pereți impunători din sare.

„Aici este o capelă mai mică, ortodoxă, cu câteva sculpturi în sare, crucea din față este tot din sare făcută, se spune că această cruce însoţea fiecare echipă de mineri la fiecare orizont de lucru”, explică Ioana Croitoru, ghid la mina Cacica.

Mai jos, la 41 de metri, la intersecţia mai multor galerii, se află şi un muzeu al minerilor unde pot fi admirate obiecte ce au fost folosite de ortaci în momentul în care au săpat în muntele de sare, dar şi o istorie a locului în imagini.

Dar cel mai spectaculos obiectiv din salina de la Cacica este lacul subteran. Este un lac plin cu saramură care încă mai păstrează barca cu care minerii, în trecut, se plimbau în timpul liber.

Temperatura se păstrează constant la 10 grade Celsius. Pe tot parcursul traseului, turiştii se pot odihni pe băncuţe sau chiar într-un spaţiu de relaxare cu leagăne, mai ales că unii dintre ei vin aici la tratament cu aerosoli.

„La 75 de metri este terenul de sport pentru cei ce vin la tratament, cei bolnavi de astm, aparat respirator, la început acolo a fost și depozitul de brânză, fiind temperatură constantă de 10 grade, brânza se păstra foarte bine aici, la noi în mină”, spune Ioana Croitoru, ghid la mina Cacica.

Turiştii care vin în Bucovina îşi alocă o zi pentru vizitarea salinei de la Cacica. Cu toţii se declară impresionaţi:

„Pentru mine nu este prima oară când vin aici la Cacica. Sunt pentru a treia sau a patra oară, cred, aici. Este pentru prima oară cu un grup de pelerini. Au participat la slujbă în capela Sfânta Varvara. Îmi place mult România, Cacica, Bucovina”.

„Ştim că primii oameni din această zonă erau din Polonia, în special din Bochnia şi Velicica. Deci, primii mineri care săpau în sare erau din Polonia, s-au mutat în România şi de aceea ne căutăm străbunicii”. 

„Foarte frumos, am rămas uimită de toate frumuseţile locului şi am să mai revin, mi-a plăcut foarte mult”.

Programul de vizitare este zilnic între orele 9 şi 17, iar preţul unui bilet este de 15 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru elevi şi studenţi. Mina este este şi astăzi funcţională pentru că de aici se extrag 50-60 de tone de sare extrafină la fiecare opt ore, iar estimările arată că rezervele ajung pentru încă 500 de ani.

Mina Cacica
Inaugurare  - 1798 

Temperatură constantă - 10 grade Celsius

Adâncime  - 75 m

Program vizitare
Zilnic
9.00 - 17.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri