Screeningul pulmonar, o investigație esențială pentru fumătorii cu vârsta de peste 50 de ani

Data actualizării: Data publicării:
1280x720 Articol susținut de Regina Maria
  • 10.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar
  • Alți 12.000 de români sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer pulmonar
  • Screeningul este singura și cea mai sigură metodă de prevenție și depistare precoce a cancerului pulmonar
  • Rata mortalității poate fi redusă cu până la 33% dacă tumora este depistată precoce prin examinarea CT cu doză redusă de radiații

Aproximativ 10.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar. În același timp, în jur de 12.000 de cazuri nou diagnosticate se raportează în țară, conform celor mai recente date publicate de Global Cancer Observatory.

Este o statistică care trage un semnal de alarmă asupra importanței prevenției. În acest context, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA pornește un program de screening pulmonar care vizează persoanele fumătoare cu vârsta de peste 50 de ani.

Scopul programului de screening este de a-i determina pe români să își verifice starea de sănătate a plămânilor, astfel încât, în cazul depistării unor anomalii, șansele de vindecare să fie considerabil mai mari.

„Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat, cu cea mai ridicată rată de mortalitate dintre toate tipurile de neoplazie la nivel global. În peste 80% din cazuri, fumatul este principala cauză care poate cauza cancer pulmonar. Este recomandat ca persoanele care au peste 50 de ani și au fumat de-a lungul vieții să realizeze un CT low dose, preventiv, această investigație oferind o imagine clară și completă a stării plămânilor”, ne declară Dr. Sorin Moțoi, medic primar radiologie-imagistică medicală Regina Maria.

Prin acest demers, REGINA MARIA trage un semnal de alarmă în rândul populației cu privire la importanței prevenției pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în perioada septembrie – decembrie 2023, pacienții se pot programa pentru screening pulmonar - CT Torace low dose în call center -telefon 021 9268 sau prin completarea formularului de programare disponibil pe site-ul www.reginamaria.ro, beneficiind de un cost special de 290 de lei.

Necesitatea efectuării screeningului pulmonar este vitală mai ales în cazurile pacienților cu risc. Conform datelor Codului European Împotriva Cancerului, fumătorii, comparativ cu nefumătorii, au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Iar dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată.

Ce este screeningul pulmonar și de ce este esențial să fie făcut de persoanele fumătoare trecute de 50 de ani

Screeningul pulmonar este un instrument de diagnostic timpuriu al cancerului de plămân, recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, atât bărbați cât și femei, și care sunt fumători activi ori care s-au lăsat de fumat în ultimii 15 – 20 de ani, după cum se arată în cele mai recente studii realizate de grupul american de lucru pentru prevenție în cancer pulmonar (U.S. Preventive Services Task Force – USPSTF). Ca procedură medicală, screeningul presupune căutarea unor semne specifice cancerului pulmonar înainte ca simptomele să se manifeste. Este o practică esențială pentru depistarea din timp a unei anomalii cu potențial oncologic. Dintre procedurile de screening pulmonar, standardul de referință la nivel mondial este examenul CT cu doză redusă de radiații (low-dose CT).

Rata mortalității cancerului pulmonar poate fi redusă cu până la 33% dacă tumora este depistată din timp

Cel mai amplu studiu la nivel european care vizează depistarea precoce a cancerului pulmonar (NELSON) arată că rata mortalității poate fi redusă cu până la 33% dacă nodulul tumoral este depistat în stadiu incipient prin examinarea CT cu doză redusă de radiații (low dose CT), comparativ cu radiografia toracică convențională, dovedind astfel eficacitatea acestei metode de prevenție.

Managementul dozelor de radiații folosit în investigații și reducerea acestora reprezintă un proces necesar mai ales pentru pacienții care au indicații medicale recurente. În acest sens, centrele de imagistică REGINA MARIA au adoptat un astfel de protocol încă din 2018, când au implementat în întreaga rețea sistemul DoseWatch de control al radiațiilor.

REGINA MARIA este un pionier în digitalizarea sistemului de investigații imagistice. Depunem eforturi consistente pentru facilitarea de servicii de ultimă generație pacienților noștri, iar DoseWatch a fost un prim pas extrem de important în reducerea progresivă a dozelor de radiații folosite în imagistică, mai ales pentru pacienții cu patologii speciale. Suntem tot timpul la curent cu ultimele apariții în materie de softuri, aparatură și protocoale, pentru că imagistica medicală este de departe cea mai dinamică dintre specialităţile medicinei, cel puţin din punct de vedere tehnologic., susține prof. dr. Florin Bîrsășteanu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, lider medical al Diviziei de imagistică din Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.

Este vital ca medicii și operatorii de pe piața de healthcare să țină pasul cu progresul în imagistică. Astfel, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, lider în calitatea servicilor medicale din România, deține cel mai puternic și mai rapid computer-tomograf de pe piață la ora actuală – SOMATOM® Force - care permite o reducere cu până la 50% a dozei de radiații, datorită a două filtre spectrale speciale.

Examenul CT toracic cu doză redusă de radiații pentru depistarea nodulilor pulmonari se poate realiza în deplină siguranță în centrele de imagistică REGINA MARIA. Pacienții care beneficiază cel mai mult de reducerea dozei de radiații sunt cei care au un risc crescut de cancer pulmonar, la care se recomandă efectuarea anuală a unui examen CT low dose, începând de la vârsta de 50 de ani. Screeningul pentru identificarea precoce a cancerului pulmonar poate fi implementat de rutină, pentru că ar permite medicilor pneumologi să descopere leziunile pulmonare din timp. Se estimează că 30-50% din neoplazii pot fi prevenite, iar cea mai bună strategie pe termen lung pentru controlul cancerului este prevenția., detaliază Dr. Sorin Moțoi.

În 2022, mai mult de 90.000 de investigații medicale de diagnostic imagistic tip computer tomograf au fost realizate în cele 27 de centre dedicate din cadrul REGINA MARIA - prima Rețea de sănătate #digitallinclusive din România, care a digitalizat toate fluxurile de date, inclusiv pentru pacienți.

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 16 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 27 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 800.000 de abonamente. În plus, REGINA MARIA a investit mai mult de 250 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes 50 de alți jucători de pe piață, având acoperire națională prin sute de locații proprii și clinici partenere. Compania reunește peste 9.600 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de aproximativ 6,5 milioane de pacienți.

În ultimul deceniu, peste 625.000 de recenzii au fost acordate de pacienți medicilor REGINA MARIA, printr-un sistem unic de acordare a feedback-ului, ajungând astfel la o medie de 9,55 la nivelul Rețelei.

În 2023, compania a lansat un nou proiect medical - EXAVET, primul laborator de Analize și Imagistică Veterinară din cadrul REGINA MARIA, marcând intrarea pe o piață nouă pentru liderul în calitatea serviciilor medicale din România. Rețeaua este, totodată, lider în digitalizarea sănătății în România - aplicația medicală REGINA MARIA fiind cea mai descărcată și utilizată aplicație de acest tip, cu aproape 1,4 milioane de conturi de pacienți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri