Furtuni și ploi torențiale. Cod portocaliu de inundaţii în mai multe județe

Data publicării:
furtuna oradea madalin hint 5fb
Foto: Facebook/ Mădălin Hinț

Hidrologii au emis în această seară un cod portocaliu de inundaţii pentru bazine hidrografice din judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş, valabil de vineri seară, de la ora 21.30, până sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00. În această perioadă este posibil să se înregistreze depăşiri ale cotelor de inundaţii pe râurile mici. Aceasta, în condițiile în care și astăzi a plouat torențial, iar străzile din mai multe orașe au fost inundate.

furtuna oradea madalin hint 5fb
Foto: Facebook/ Mădălin Hinț

Potrivit unei avertizări hidrologice emise de INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, în intervalul 05.05.2017 ora 21:30 – 06.05.2017 ora 09:00 se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, existând posibilitatea unor depăşiri ale cotelor de inundaţie, potrivit News.ro.

Aceste fenomene vor avea loc, potrivit avertizării hidrologice, pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Jiului aferenţi sectorului S.H. Sadu - S.H. Rovinari, Gilort - bazin superior amonte S.H. Târgu Cărbuneşti, Amaradia - bazin superior (judeţul Gorj), Lotru, Olteţ – bazin superior, afluenţii Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru - amonte Ac. Drăgăşani (judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice superioare ale râurilor Gilort şi Olteţ, mai menţionează INHGA.

În cursul zilei de astăzi au fost mai multe avertizări nowcasting de vreme rea în mai multe judeţe. La Târgu Mureş, ploile torenţiale au adus cantităţi de apă ce au depăşit 20l/mp ce au transformat, pentru minute bune, străzile oraşului în pâraie. Sistemul de canalizare nu a putut face faţă averselor care au căzut în mai multe reprize. De altfel, acolo va continua să plouă abundent, vor fi vijelii şi posibil grindină cel puţin până mâine dimineaţă, potrivit meteorologilor. A fost rupere de nori şi în judeţul Bihor. Un telespectator Digi24 ne-a semnalat că, în această după-amiază, timp de zece minute, în localitatea Gurbediu a căzut grindina.

Dacă şi dumneavoastră aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresa redactie@digi24.ro sau pe contul nostru de Facebook. Ne puteţi contacta şi telefonic, sau ne puteţi trimite fotografii şi filmări pe WhatsApp, la numărul 0771.100.304. Vă rugăm să precizaţi numele dumneavoastră şi locul din care le transmiteţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri