Răcire accentuată a vremii. Meteorolog: „Ne așteaptă două zile de fenomene extreme”

Data actualizării: Data publicării:
meteo trasnet furtuna ploaie
Furtună cu fulgere. Foto: GettyImages

Prognoza meteo arată că vor fi ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 40 l/mp. Vântul va face probleme, rafalele atingând viteze de până la 75 de km/h. Luni, temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod normal la această dată. A fost cod portocaliu de furtuni în nouă județe din centrul și estul țării. Totodată, jumătatea de sud-est a teritoriului se află sub cod galben de vreme instabilă, până luni la ora 10:00. 

ACTUALIZARE 20:50 Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat la Digi24 de ce a apărut acest fenomen semnificativ de răcire a vremii, cât va mai dura și la ce să ne așteptăm în continuare, inclusiv în luna august.

„Ne așteaptă încă două zile de fenomene extreme. Luni și marți, în aproape toată țara, temperaturile nu vor mai depăși 24-25 de grade, ceea ce înseamnă o diferență semnificativă față de ceea ce am înregistrat duminică, 33 de grade care au fost resimțite chiar de 37-38 de grade. Întreaga săptămână 13-20 iulie va fi caracterizată la nivelul întregii țări de temperaturi la nivelul sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar și cele mai mari abateri negative sunt de așteptat în jumătatea nordică a țării”, a spus Elena Mateescu.

Meteorologul a subliniat că anul acesta au fost date un număr record de avertizări cod roșu, 120. De la începutul lunii iunie (9 iunie) și până în prezent, au fost emise 115 coduri roșii de tip nowcasting, în timp ce în vara anului 2019 aceste coduri roșii au fost aproape la jumătate: numai 64. Urmăriți-i toate explicațiile în materialul video de mai jos:

ACTUALIZARE 18.50  Este COD ROȘU de vreme rea în județul Buzău. Avertizarea, de tip nowcasting (fenomene periculoase imediate), este valabilă până la ora 19:50 pentru localitățile: Nehoiu, Pătârlagele, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Pănătău, Mânzălești, Bisoca, Cătina, Brăești, Colți, Bozioru, Odăile, Chiliile.

Sunt prognozate averse torențiale ce vor cumula 40 -50 l/mp - în condițiile în care în zona avertizată, în ultima oră s-au cumulat deja peste 40 l/mp -  vijelie, intensificări puternice ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni.

Un cod portocaliu de inundații a fost emis pentru râul Prut, fiind în vigoare până luni la ora 24:00.  Pentru centrul și estul țării este valabil un cod galben de inundații.

În noaptea de duminică spre luni vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și posibil grindină în Muntenia, în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, precum și pe spații mici în Transilvania și Oltenia. Cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp, iar vântul va atinge la rafală 75 km/h în regiunile estice, sudice și la munte. Temperaturile vor coborî până la 7 grade Celsius în depresiuni.

Peste zi vor mai fi ploi în regiunile sudice, iar valorile termice nu vor mai depăși 28 de grade Celsius în Oltenia.

Codul portocaliu de furtuni este valabil până luni la ora 2:00 în județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov, unde vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70...90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp.

Codul galben de furtuni este valabil până luni la ora 10:00. În Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze de peste 65...75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Pe parcursul zilei de luni, 13 iulie, în regiunile estice și sud-estice, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55...65 km/h.

În sud și sud-est, vremea se va răci accentuat, avertizează meteorologii.

Vremea în București

După ce duminică în Capitală a fost un disconfort termic accentuat, cu temperaturi de 34 de grade, din orele serii instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta, la început prin intensificări ale vântului, vijelie, apoi, mai ales noaptea, averse cu caracter torențial, descărcări electrice și posibil grindină. Se vor acumula cantități de apă de 20 - 25 l/mp și izolat posibil 30 - 40 l/mp.

Temperatura minimă va fi de 15-16 grade, iar luni vremea se va răci accentuat, temperatura maximă fiind prognozată în jurul a 25 de grade Celsius.

Vremea în următoarele zile

Apoi, marți, vremea se va încălzi ușor în cea mai mare parte a țării. După-amiaza și seara vor fi ploi izolate mai ales în zonele montane și submontane.

Miercuri, atmosfera va deveni călduroasă în regiunile sudice, iar joi disconfortul termic va fi ridicat: în Lunca Dunării vor fi 34 de grade Celsius. Din a doua parte a zilei însă, vor reveni furtunile la început în zonele de deal și de munte, apoi și în zonele joase din vest, nord și centru.

Vremea la munte

La munte, vremea va deveni răcoroasă. Vor mai fi averse, tunete și fulgere prin Carpații Meridionali și de Curbură, iar la rafală, vântul va atinge viteze de 70 km/h. În zilele următoare vor mai fi doar ploi izolate după-amiaza și seara, însă din a doua parte a săptămânii vremea se va încălzi și gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere.

Vremea pe litoral

La mare, vremea se va răci, astfel că temperaturile nu vor mai depăși 25 de grade. În prima parte a zilei  de luni vor mai fi averse, fenomene electrice și rafale de 70 km/h.

Vremea va redeveni apoi frumoasă până spre sfârșitul săptămânii, iar apa mării va avea între 21 și 25 de grade Celsius.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri