Record de temperatură în regiunea arctică. Climatolog: „E un efect de cascadă și se amplifică până când nu mai putem ține pasul”

Data actualizării: Data publicării:
Arhipelagul norvegian Svalbard este situat în regiunea arctică
Foto: Profimedia Images

Tundra siberiană se topește din cauza temperaturilor în creștere, iar ample incendii de vegetație au izbucnit în zonă. În prima jumătate a anului, temperaturile au fost cu 5 grade peste medie. Cel mai grav a fost în iunie, când au fost cu 10 grade peste temperatura obișnuită a lunii. Uluitor a fost că la polul global al frigului, orașul Verhoiansk, termometrele au indicat 38 de grade Celsius pe 20 iunie, potrivit agenției meteorologice mondiale.

În prezent, sute de mii de hectare de vegetație sunt în flăcări, iar amploarea incendiilor este direct legată de caniculă.

În paralel, în arhipelagul norvegian Svalbard, situat foarte aproape de Polul Nord, a fost doborât recordul de temperatură care data de acum 41 de ani. Au fost înregistrate 21,7 grade Celsius, în condițiile în care temperatura normală în această perioadă este de 5-8 grade Celsius. Acolo se află și rezerva globală de semințe, care să ajute omenirea să se reconstruiască după o eventuală apocalipsă.

Din păcate, nu e un fenomen izolat. Dacă vorbim de Svalbard, din 2016 au început să se inunde acele încăperi, pentru că solul care are trebui să fie permanent înghețat, permafrostul, a început să se dezghețe. E vorba nu de un eveniment punctual, ci de o serie. Și tendința de încălzire în zona arctrică este de mai mult de două ori tendința de încălzire globală”, a spus la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Ea a spus că au fost făcute lucrări care să repare și să aducă îmbunătățiri încăperilor în care sunt depozitate rezervele de semințe ale omenirii.

Bojariu spune că temperaturile ridicate din Siberia, urmate de incendii, au dus la creșterea poluării.

Acel sol care ar trebui să fie înghețat tot timpul s-a dezghețat și atunci un rezervor mare de petrol a deversat în zona râurilor din Siberia și poluarea a fost puternică, la începutul acestei veri”, a spus ea.

Bojariu spune că oamenii care trăiesc în aceste regiuni încep să se mute, deoarece, pe lângă dezghețarea permafrostului, au loc și eroziuni ale coastelor pe care trăiesc comunități întregi, furtuni și inundații.

Arctica este un semnalizator, pentru că acolo procesele de încălzire se produc mult mai rapid și cu intensitate mai mare decât în alte zone ale lumii”, spune Bojariu.

Climatologul spune că aceste schimbări climatice au la bază intervenția omului în natură.

Poate fi demonstrat științific că aceasă încălzire e datorată activității umane, care a intensificat efectul de seră prin eliberarea de dioxid de carbon, de metan, de gaze care funcționează reținând mai multă căldură în sistem”, explică Bojariu.

Lucrurile au un efect de cascadă și se amplifică din ce în ce mai mult, până când practic nu mai putem ține pasul cu aceste schimbări”, adaugă ea, arătând că temperaturile ridicate din Arctica afectează întreaga planetă.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
BNR lansează o nouă monedă în România. Banii sunt din aur, au o însemnătate aparte
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Imagini adorabile cu prinţul Louis, faimos pentru reacţiile amuzante din timpul marilor evenimente regale
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dwayne „The Rock” Johnson, greu de recunoscut în imaginile din viitorul său film. „Tu ești?”, au întrebat...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...