Temperaturi extreme în Europa. Expert: E o situație nemaivăzută până acum. Ar trebui să ne obișnuim cu această nouă realitate

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada in franta cu vapori de apa
Caniculă în Europa. Foto: Profimedia Images

Un val de caniculă a lovit mare parte din Europa. În Sardinia sunt așteptate până la 48 de grade Celsius, în timp ce grecii suferă și ei la peste 40 de grade. Organizația Meteorologică Mondială spune că, de când au început măsurătorile, Pământul nu a experimentat nimic asemănător. Bogdan Antonescu - specialist în fenomene meteo extreme, a spus la Digi24 că oamenii trebuie să se obișnuiască cu acest fel de temperaturi.

„Încălzirea globală per total, cu 1,1 grade Celsius, este nemaivăzută în ultimii 2.000 de ani cel puțin, poate chiar în ultimii 120.000 de ani”, a explicat specialistul.

„E problema cea mai mare. Prima consecință a schimbărilor climatice, înainte de fenomenele extreme, de impactul asupra agriculturii, creșterea nivelului mării, sunt aceste temperaturi extreme și valurile de căldură tot mai dese. Este o situație nemaivăzută până acum, de când sunt oamenii, și care are impact asupra vieții de zi cu zi, cu diverse ramificații”, a adăugat el.

Antonescu a vorbit și despre fenomenele meteo extreme asociate încălzirii globale.

„În ultima săptămână am avut peste 1.000 de cazuri de grindină de mari dimensiuni, de peste 2 centimetri, și peste 100 de cazuri de grindină de peste 5 centimetri și 2 cazuri de grindină de peste 10 centimetri. Este un fenomen complet neobișnuit.

Avem o multitudine de fenomene severe – nu numai grindină, și vântul intens, și descărcări electrice care au produs pagube, au fost și câteva tornade. Temperaturile extreme favorizează apariția acestor furtuni”, a explicat el.

„Din păcate, ar trebui să ne obișnuim cu această nouă realitate, cu temperaturi extreme și cu valuri de căldură. E o problemă foarte mare, dar în continuare sunt lucruri pe care le putem face. Nu suntem într-o situație în care să intrăm în panică. Se mai poate face ceva.

Noi, la acest gen de temperatură, la aceste fluctuații, ne putem adapta în timp. Dar o creștere a temperaturii medii globale peste 1,5 grade Celsius, de acolo încep să apară problemele”, a spus specialistul.

El a adăugat că mai avem o portiță pentru a evita această creștere, dar dacă nu se iau acțiuni concrete, „este posibil ca în câțiva ani, în 10 ani, să ajungem la această valoare”.

„Dar sunt măsuri care se iau și este posibil să încetinim această creștere a temperaturii. Aici e problema, comparativ cu erele geologice anterioare. Această creștere rapidă într-un timp foarte scurt. Au mai fost temperaturi ridicate, dar s-au manifestat pe perioade foarte lungi de timp, au crescut într-un timp foarte lung. Orașele nu sunt construite să țină cont de astfel de temperaturi extreme”, a mai spus Antonescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...