Statul plin de șefi

Data publicării:
Alin Apostol
Alin Apostol
deputat USR
Alin Apostol este deputat USR la primul mandat, membru în Comisia de Administrație. Proiectele la care lucrează în Parlament vizează educația timpurie, alfabetizarea digitală și tehnologia informației, reforma administrativ-teritorială, legea asociațiilor de proprietari.
Alin-Apostol_avatar_1652708455

Este inacceptabil să fim statul cu cei mai mulți șefi, șefuleți și directori din lume”, spunea anul trecut prim-ministrului României, Marcel Ciolacu. Și a mimat că revoluționează statul și restaurează normalitatea. Doar că, în realitate, omul era într-o campanie agresivă de imagine, pe toate posturile TV. Și, uite așa, a așternut o OUG de formă, care zicea că trebuie să avem 8% șefi în loc de 12% . Anul acesta, Marcel Ciolacu a revenit în simțuri, ca orice PSD-ist în an electoral: a făcut o piruetă, l-a izbit amnezia și a anulat prevederea din 2023.

Acum, să vedem realitatea – cea apropiată de Ciolacu. Secretariatul General al Guvernului (SGG), aflat direct în subordinea lui, are 74 de șefi (funcționari publici sau contractuali) și 23 de demnitari. Deci 97 de șefi la 512 angajați. Asta înseamnă aproape 19% șefime. Deci, vedem că nici măcar SGG nu respectă legea actuală. Și mai înțelegem că numa’ gura-i de Ciolacu, incapabil să facă curățenie chiar în propria ogradă.

Ce ne mai arată realitatea: la 19% șefime, SGG are peste 500 de angajați - mai mult decât în multe ministere! SGG mai are și alte 30 de subordonate. Este un mamut în care salariile de bază ale angajaților variază de la 5.000 (studii medii) până la 13.000 de lei. La salarii se mai adaugă automat două sporuri pentru toți angajații:

  • Spor 1-⁠ ⁠„pentru complexitatea muncii”: +15%
  • Spor 2 -⁠ ⁠„pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare”: +15%

În plus, se mai adaugă și posibile (dar foarte probabile) sporuri auxiliare (foarte probabil primite de toți angajații, nu am primit această informare). Iată sporurile:

  • spor de lucru pe proiecte din PNRR / fonduri comunitare: 50% (destul de probabil toți angajații)
  • spor de titlu de doctor: 50%
  • spor pentru cei „care exercită activitatea de control financiar preventiv”: 10%
  • sporuri ale celor care s-au transferat de la alte instituții la SGG
  • indemnizația de hrană, pentru cei care au venituri de sub 8.000 de lei (probabil că nimeni).

În concluzie, după ce adăugăm sporurile, sunt șanse crescute ca, de fapt și de drept, veniturile angajaților la SGG să varieze de la 9.000 (studii medii) la 30.000 de lei / lună.

Tind să cred că mulți dintre voi, oameni de bună credință, vă ridicați niște semne de întrebare:

- cum sunt angajați acești oameni?

- de ce e nevoie de atât de mulți angajați?

- unde sunt criteriile de performanță ale acestor angajați?

- ce o presupune munca asta atât de complexă la SGG?

- care o fi condițiile alea vătămătoare la SGG?

- or fi obținut și ei titlul de doctor la celebra „fabrică de diplome?

- la ce ajută în SGG faptul că un angajat are titlul de doctor? face cercetare?

- ⁠câți oameni primesc sporul de 50% pentru fonduri europene? SGG este Autoritate de Management?

- nu intră în fișa postului ca ⁠cei care lucrează în activitatea de control financiar să aibă această atribuție? de ce au nevoie de un extra-spor?

- ce se ascunde în spatele acestei mascarade cu sporuri pe bani publici și de ce salariile nu sunt transparent publicate?

- câți oameni au fost transferați la SGG și câți au beneficiat de sporul de salariu?

- cu cât a crescut schema de personal la SGG din septembrie 2021 sub mandatele lui Ciucă și Ciolacu?

- de ce Ciolacu minte și încalcă legea și nicio instituție publică nu ia atitudine?

Așa arată statul sub PSD-PNL. Chiar sub nasul nostru. Puterea este (încă) la dumneavoastră. Puteți să faceți un efort minim și să distribuiți acest material sau să vă implicați activ în această luptă împotriva unui sistem care ne ține în sărăcie de prea mulți ani.

Partenerii noștri