Ce partid are de câștigat pe scena politică? CTP: PNL și PSD pierd electorat, USR rămâne înțepenit cât timp e Barna la conducere

Data actualizării: Data publicării:
ctp-cap-limpede-mai-2020

Partidul lui Victor Ponta are de câștigat de pe urma unei atitudini de tip „nici în căruță, nici în teleguță” care în prezent caracterizează atât PSD-ul, cât și USR-ul, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. În plus, în PSD, garnitura Dragnea încă e prezentă, în timp ce USR va rămâne înțepenit la nivelul de 11 procente cât timp la conducerea sa se află Dan Barna, a comentat gazetarul în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 rezultatele celui mai nou barometru de opinie din România în privința partidelor politice și consideră că tendințele sunt surprinse în mod corect.

„PNL-ul scade și scade demult, era logic să scadă, în pandemie nu aveau cum să crească. Cu măsurile astea - măsurile corecte - pe care le-au luat nu aveau cum să crească electoral. De aceea și încearcă să recupereze acum cu aceste măsuri de relaxare, care, dacă ne gândim bine de tot, ele nu se justifică” - a comentat gazetarul.

O tendință de scădere se constată însă și la PSD, partid care nu se află la guvernare, dar care are majoritate în Parlament.

„PSD-ul scade și crește partidul lui Ponta, pentru că PSD nu poate să capteze voturi în momentul de față, este într-o situație de balans. PSD e nici în căruță, nici în teleguță în clipa de față. Până mai acum șase luni miza pe discursul național-socialist, dur, antieuropean, pe românism și așa mai departe. Și pe anticapitalism și antioccidentalism, adică un ceaușism, niște râgâieli ceaușiste. Acum, garnitura Ciolacu vrea să facă uitată această perioadă, plus, bineînțeles, atacurile antijustiție. De aceea am și văzut o scenă grotescă în Parlament, mă rog, funambulescă chiar, în care pesediștii au respins celebrele mutilări ale legilor justiției introduse, firește, tot de PSD, pe vremea lui Dragnea. Ba chiar, asta m-a distrat, cred ca am râs cam un minut auzindu-l pe domnul acela mai tânăr, Simonis, care e șeful grupului de deputați PSD, spunând că aceste legi sunt aberante și toxice!  Mișcarea împotriva acestor legi e foarte clară: e de fapt o mișcare împotriva garniturii Dragnea din partid, care e tot acolo!”, spune Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul are și un exemplu: „Doamna Olguța a ieșit acum, n-a mai ieșit dl. Ciolacu, să ne spună cum bagă moțiune de cenzură. Atenție! Dna Olguța Vasilescu n-a venit să ne vorbească despre cum trebuie să li se dea pensionarilor o supă caldă la sufertaș. Nu! A venit să ne comunice o hotărâre politică de nivel înalt, dură: vom depune moțiune de cenzură, dacă liberalii nu dau mărirea pensiilor cu 40 la sută. Și asta o face cine? Dna Olguța Vasilescu, nu președintele interimar, dl. Ciolacu. E un mesaj!” - atrage atenția CTP.

PSD are de pierdut din cauza unui mesaj ezitant, în timp ce Victor Ponta câștigă puncte grație unui mesaj țintit și convingător, arată gazetarul.

„Acolo sunt cele două tabere, partidul oscilează, balansează acum. Și ca mesaj către populație e în balans și atunci n-are cum să crească. Și unde se duc voturile? La celălalt.... cum să fie ăsta, junior, nu-mi vine să-i spun junior, că ăsta e un cuvânt drăguț... la partidul lui Ponta”, spune gazetarul. Cei care nu vor vota PNL în niciun fel, votanți de stânga, care nu pot să voteze PSD-ul în clipa de față, pentru că nu-i convingător, se duc spre Ponta, care are mesaje mult mai directe și mai dure în clipa de față: e colimat, lovește în Johannis, lovește în guvern mult mai bine decât PSD-ul și atunci oamenii se duc acolo, firește”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

„Dl. Barna nu-i convinge nici pe colegii lui de scară de bloc”

Pe de altă parte, „USR stă și nu are cum să se miște de acolo și acolo va înțepeni, la 11 și ceva (procente - n.r.), câtă vreme la conducerea sa este dl. Barna”, spune CTP.

Dar aceasta nu este singura problemă a partidului care la alegerile europarlamentare producea surpriza, în timp ce la alegerile prezidențiale candidatul său a scos un scor sub așteptări. Problema USR este că nu are nici lideri, nici viziune politică.

„Îl dai pe Barna la o parte, dar trebuie să pui ceva în loc. În clipa de față nu au lider, un lider puternic”, punctează CTP. Gazetarul revine la comparația cu Victor Ponta: „Uitați-vă ce capacitate de transmisie a mesajului are Ponta. Discut acum doar de capacitate de transmisie a mesajului, nimic altceva - care poate să fie un mesaj nociv și ticălos -, dar vorbim numai de capacitate de transmisie. De câte ori apare, în comparație cu Barna! Păi de-aia urcă Ponta, pentru că știe să treacă sticla, știe să înțepe electoratul cu ce trebuie. În vreme ce dl. Barna nu cred că poate să-i convingă nici pe colegii lui de scară de bloc. Nu are nici charismă, nici transmisie, nu are nimic și acum USR-ul nu mai are nici o politică. Politica USR-ului este acum să dea și în PSD, și în PNL. Asta face. N-a mai venit cu niște lucruri constructive, cu o  viziune diferită, cu ceva, de nu știu câtă vreme. Acum dă și-n PNL, și-n PSD. Și cu o astfel de atitudine, iarăși, nici în căruță, nici în teleguță, nu poți să crești. E foarte logic”, a conchis gazetarul.

Editor: Luana Păvălucă

Partenerii noștri
Playtech
Un medic de 78 de ani spune că a întinerit cu 20 de ani respectând doar 4 reguli simple
Digi FM
Hollywoodul, la Wimbledon. Julia Roberts, Tom Cruise, Pierce Brosnan și alte staruri de cinema, în tribune la...
Pro FM
Cum a aflat Bob Marley că are cancer la 32 de ani. A încercat și tratamente "neortodoxe", dar a murit cu o...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Furnizorii de energie cer re-liberalizarea pieței de electricitate și gaze naturale
Newsweek
Amenințări fără precedent la televiziunea rusă: Bucureștiul, lovit de rachete. De ce e nervos Putin?
Digi FM
Lamine Yamal a fost susținut de iubită la finala EURO 2024. Imaginile cu cei doi tineri au făcut furori pe...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, mesaj sfâșietor după moartea lui Shannen Doherty: „Doare atât de tare pentru că a fost...
UTV
Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati