Editorial Consumul de droguri: atenţie să nu transformăm victimele în infractori

Data publicării:
Daniel Liviu Toda
Daniel Liviu Toda
Deputat REPER
Daniel Liviu Toda este deputat REPER, ales pentru prima dată în Parlamentul României în anul 2020. Face parte din Comisia pentru politică externă și Comisia pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor din Camera Deputaților. Este preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia și secretar al Grupului de prietenie cu Republica Populară Chineză. Printre proiectele de acte normative la care a lucrat în mod direct sunt cele din sfera digitalizării.
narcotic. Cannabis. Selective focus. drugs and medicine.
Tinerii încearcă să experimenteze lucruri noi și ajung în anumite grupuri de prieteni care experimentează consumul de droguri, iar acesta este un fenomen tot mai întâlnit în ultima perioadă. De cele mai multe ori părinții confundă comportamentul cu rebeliunea specifică adolescenței, avertizează experții antidrog. Foto: Getty Images

Săptămâna trecută, Parlamentul din care fac parte a decis majorarea pedepselor prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi din Legea privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Trebuie să sancţionăm în cel mai dur mod cu putinţă împotriva traficului de droguri. Aceste produse distrug vieţi, distrug destine. Este evident că traficul de droguri de risc creează înfracţionalitate organizată şi pune în pericol siguranţa cetăţenilor atât datorită traficanţilor, cât şi datorită gesturilor extreme pe care dependenţii le pot săvârşi pentru a-şi obţine banii necesari dozelor fără de care simt că nu mai pot trăi. Trebuie să luptăm împotriva traficanţilor şi a structurilor de crimă organizată. Însă, în paralel, înainte de a mări pedepsele pentru consumatori, trebuie să rezolvăm problemele acestora şi responsabilitatea instituţiilor care trebuie să aplice legislaţia.

Consider că trebuie să reformăm de urgenţă Agenţia Naţională Antidrog prin trecerea acesteia din curtea Ministerului de Interne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Astfel, consumatorii vor fi trataţi drept pacienţi, vor fi trataţi într-un mod instituţional, iar nu ca potențiali infractori.

Este obligatoriu să înfiinţăm de urgenţă centre de tratament pentru consumatorii minori de droguri. Recomandabil ar fi să avem cel puţin un centru pe judeţ. Cunosc familii ai căror copii sunt dependenţi de etnobotanice şi nu îi pot trata decent niciunde, nu există psihologi sau psihiatrii pregătiţi pentru aceste cazuri. Subliniez că minorii reprezintă majoritatea consumatorilor de etnobotanice.

Am votat ca deţinerea şi consumul de etnobotanice să fie sancţionată penal. Se întâmplă asta după ce o bună perioadă vânzarea acestora nu a fost sancţionată şi după ce mulţi tineri au ajuns dependenţi, iar majoritatea dintre ei minori şi tineri. Ştiţi că unele produse etnobotanice au un conţinut de substanţe psihotrope mult mai mare decât stupefiantele considerate de mare risc? Iar noi le-am permis o bună bucată de vreme, răstimp în care s-a consolidat o pătură de tineri dependenţi. Este cumplit să constatăm că suntem detaşat pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de consumatori raportat la populaţie în ce priveşte etnobotanicele. Dar ce facem acum? Pe tinerii dependenţi îi transformăm în infractori, în loc să îi ajutăm, în loc să creăm instituţii în care să le tratăm adicţia!

Uimitor, până şi numărul real al consumatorilor din România nu este cel real. Ştiţi cum se realizează la noi sondajele care ne spun câţi dintre noi consumă stupefiante? Prin telefon. Cine recunoaşte unui operator că este consumator ştiind că fapta lui reprezintă infracţiune?

Trebuie să cunoaştem situaţia exactă a numărului de consumatori de substanţe psihotrope. Pe urmă, trebuie să sancţionăm dur traficanţii, trebuie să profesionalizăm organele de poliţie în combaterea acestor infracţiuni grave. Pe urmă, trebuie să ajutăm dependenţii. Aceştia din urmă sunt victime, iar nu infractori. Doar opacitatea şi dezinteresul nostru îi pot transforma într-un pericol social.

Partenerii noștri