Cristian Diaconescu, despre mesajul transmis României de Vladimir Putin: Este o prudentă semideschidere a ușii

Data publicării:
doi membri ai gărzii de protocol ii deschid usa lui vladimir putin în sala mare a Palatului Kremlin
Vladimir Putin dă semnale prudente că ar fi deschis unui dialog cu România, consideră fostul ministru de externe Cristian Diaconescu Foto: Profimedia

Federația Rusă are patru subiecte pe care nu vrea să le discute bilateral cu România, preferând să transmită doar mesaje directe critice sau peste capul României unor alți parteneri, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. Unul dintre aceste subiecte „tabu” este Marea Neagră și este interesant faptul că președintele Vladimir Putin l-a menționat în mesajul pe care l-a transmis cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate. 

Președintele Vladimir Putin a transmis, marți, că Moscova este deschisă unui dialog cu România, pentru dezvoltarea unor „relații reciproc avantajoase”, și a spus că vede un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre. 

„Declarația lui Vladimir Putin este o declarație de întâmpinare a unui ambasador, Cristian Istrate, reprezentantul României, cu foarte mare experiență în zona diplomatică. Este o prudentă semideschidere a ușii, de remarcat, din partea președintelui Putin. Așa a primit, evident, evaluarea pe care Ministerul de Externe (de la Moscova - n.r.) a făcut-o în ceea ce privește discursul la primirea originalelor scrisorilor de acreditare”, a comentat miercuri seara, la Digi24, fostul ministru de externe al României Cristian Diaconescu.

„Într-adevăr, Cristian Istrate, înainte de a fi la post la Moscova, a fost la OSCE la Viena și acolo a avut, din perspectiva României, o poziție extrem de echilibrată în legătură cu jocurile, inclusiv în ceea ce privește Federația Rusă și Asia Centrală. Aș interpreta din această cheie și este un anume tip de mesaj, de disponibilitate, arătând că la un moment dat, eventual, niște pași pe care diplomația românească i-ar face în direcția Federației Ruse ar putea fi întâmpinați chiar de la cel mai înalt nivel cu un anume tip de disponibilitate”, a arătat Cristian Diaconescu.

„Dar aș fi extrem de prudent din acest punct de vedere și dacă îmi permiteți o evaluare personală, cred că este un anume semnal în legătură cu capacitatea lui Cristi Istrate de a intermedia din poziția de ambasador un început de dialog”, a adăugat fostul șef al diplomației.

Rusia renunță la unul din subiectele tabu?

Pe de altă parte, nu este întâmplător că Vladimir Putin a vorbit și despre regiunea Mării Negre, pentru că problema fundamentală este să stabilim între Moscova și București o agendă, a menționat Cristian Diaconescu. „Așa, se pot întâlni față în față politicieni, diplomați - sigur, respectând anumiți parametri care țin de sistemul de sancțiuni instituit, adică nu cu oricine din Federația Rusă te poți întâlni, pentru că există anumite reguli pe care le-am hotărât încă din 2014 în NATO și Uniunea Europeană. Faptul că Federația Rusă menționează Marea Neagră (este semnificativ - n.r.) - până acum a refuzat orice discuție cu România pe acest subiect. Deci, ei nu vor să pună pe agendă: Marea Neagră, Republica Moldova, Ucraina sau scutul antirachetă. Din această perspectivă, preferă să transmită doar mesaje directe critice sau peste capul României unor alți parteneri”, a dezvăluit fostul ministru de externe.

„Aici este problema de fond - putem critica, dar refuzăm să discutăm la masa negocierilor o serie de subiecte”, a arătat Cristian Diaconescu. „Sper ca acest tip de mesaj anunțat - pentru că România oricând, dacă discută la Est cu oricine, nu poate exclude Marea Neagră din pachetul de dialog, este cât se poate de evident, indiferent din ce perspectivă privim acest subiect - deci, sper că poate reprezenta o temă de clarificare reciprocă în legătură cu intențiile fiecăruia dintre noi în bazinul Mării Negre. Pentru că sunt suficiente probleme de insecuritate și generate de problemele de stabilitate care trebuie avute în vedere”, a subliniat Cristian Diaconescu.

De ce Vladimir Putin a invocat problema Transnistriei

Președintele Vladimir Putin a avut marți un mesaj și către Republica Moldova, în care a evocat problema Transnistriei. „Vom continua să promovăm căutarea unei soluții corecte pentru Transnistria și a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanții solide, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus liderul de la Kremlin.

„Este un mesaj transmis către diplomați. Diplomații au obligația să păstreze palierele de dialog cu oricine. Politicienii, militarii, zona economică - acolo fiecare își are mandatul său. Diplomatul este cel care rămâne ultimul în tranșee. Deci, dacă într-adevăr semnalul pe care l-a transmis președintele Putin nu este adresat numai lui Cristi Istrate, ca să fie transmis la București, ci este adresat și propriilor subordonați, atunci, sigur, se deschid niște coridoare diplomatice care, la un anume nivel corespunzător, pot la un moment dat, pe baza unei agende, să întrețină dialogul. Aceasta este meseria noastră. Din acest punct de vedere, angajamentul pe care diplomatul îl poate face este unul care ține strict de dialog”, a explicat Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă acesta este un moment bun, o șansă, o ocazie, fostul șef al diplomației a îndemnat la prudență. „Cred că este prematur să tragem o concluzie, să vedem cum vor evolua lucrurile în continuare. Am toată încrederea în Cristi Istrate, însă, că atâta vreme cât vor exista oportunități diplomatice, el le va folosi”, a încheiat fostul ministru de externe.

Partenerii noștri