Video CTP: Generalul Flexiglas se va înțelege cu PSD, are toate datele. O singură problemă rămâne de rezolvat: Florin Cîțu

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca in prim plan cu contururi neclare cu florin citu in spate care se vede clar uitandu-se in sus
Generalul „Flexiglas” se va înțelege cu PSD, are toate datele. O singură problemă rămâne de rezolvat: Florin Cîțu, spune Cristian Tudor Popescu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD vine la guvernare după mirosul banilor și va sta atât timp cât îi convine, până când PNL se va eroda suficient în sondaje pentru ca social-democrații să-și asigure o victorie covârșitoare la următoarele alegeri. Până atunci, coaliția PNL-PSD va funcționa, se vor înțelege, pentru că premier va fi Nicolae Ciucă, iar acesta are o coloană „flexibilă”. În toată această poveste, rămâne o problemă: Florin Cîțu, asupra căruia nici președintele Klaus Iohannis nu pare să mai aibă suficientă influență, a rezumat gazetarul Cristian Tudor Popescu ce se petrece în politica din România.

CTP a comentat, vineri seara, la Digi24, evoluțiile politice ale săptămânii: PNL s-a întors la Nicolae Ciucă ca propunere de premier, iar în negocierile cu PSD, liberalii lui Florin Cîțu par să fie dispuși să-i sacrifice inclusiv pe partenerii din UDMR.

Urmăriți comentariul lui CTP din emisiunea „Cap limpede”:

Mirajul banilor pentru PSD

PSD, atras de mirosul banilor - că de-aia vine PSD acum la guvernare - îi e târșă să aștepte până în 2024. Până în 2024, se pot rășlui bani mulți și sunt mulți în clipa de față, de aceea vine PSD acum la guvernare, altfel nici nu stătea de vorbă cu PNL, n-avea niciun interes. Îi lăsa să se erodeze în continuare și aștepta alegerile anticipate. 

Se vor înțelege PNL cu PSD? Da, până la urmă se vor înțelege, deși din câte am văzut eu acum, problema e cine conduce negocierile la PNL. În continuare problema este asta.

O durere în sufletul lui Cîțu

Dacă negocierile sunt conduse de Cîțu în continuare, care vrea să le conducă - ați văzut cu cât alean în glas, a fost o coadă de declarație astăzi: „Acum este altcineva la conducerea negocierilor...” și era o durere în sufletul lui, acolo, o melancolie , e altcineva la conducerea negocierilor, dar asta nu-l împiedică la partid, acolo, în continuare să sară de trei coți cu pretențiile lui imbecile de negociere de pe poziții de forță; dacă domnul Ciucă - așa cum a spus dl. Cîțu, dar firește că nu face asta - ar fi lăsat să negocieze, să-și negocieze guvernul, mai ales că așa e și logic acum, s-a trecut de faza acordului politic, cum ne spunea...

(Apropo, am o mică idee aici: păi, dacă s-a făcut așa de repede acordul politic între PSD și PNL, n-ar fi bine, domnule, după 30 de ani, după războiul de 30 de ani - războiul de operetă de 30 de ani - n-ar fi bine să fuzioneze, domnule, PSD  cu PNL? Mi se pare o soluție naturală. Prin absorbție, firește, adică să fie absorbit PNL-ul în PSD și se face un mare partid peste țara asta, care să conducă România așa cum a condus-o PCR-ul. Asta mi s-ar părea soluția cea mai logică în momentul de față.)

Coloana generalului Flexiglas

Ciucă are o altă poziție decât Cîțu. Știți cum i-am spus domnului Ciucă, când a fost numit pentru a face acel guvern minoritar? I-am spus „generalul Flexiglas”. Asta este domnia sa. Are o coloană vertebrală deosebit de flexibilă, execută ce-i spune dl. Iohannis și din punctul acesta de vedere, negocierile conduse de el se vor duce la bun sfârșit foarte repede, după părerea mea.

Gașca lui Cîțu e disperată. E creier pané din nou. Deci, au fost nemulțumiți la ministerele cedate în negociere de Orban USR-ului și acum se bat ca să obțină mai puțin decât au avut în combinația cu USR-ul.

Interesant este că în acest timp, profesorii și medicii nu știu dacă își vor mai lua salariile, prețurile cresc - prețurile la alimente, nu mai vorbesc de prețurile la gaze, la electricitate - cresc sălbatic. Mă gândesc ce-o fi în mintea, în sufletul și la gura oamenilor, a simplilor cetățeni când se uită la ei.

Se aud cum cad procentele PNL

Nu vorbesc de votanții PSD. Votanții PSD spun „da, domnule, PSD vrea să intre la guvernare, nu l-a acceptat pe Cîțu”. N-au o problemă. „Intră să salveze țara de bezmeticii ăia, de tembelii ăia de la PNL. E-n regulă”. În schimb, PNL-ul... Se aud cum cad procentele din PNL în clipa de față. Se va duce în mod matematic acest partid sub limita lui istorică de 15 la sută. A avut și mai puțin în anii '90.  Și continuă. N-au niciun fel de apăsare să continue această stare zi după zi.

UDMR, elementul pozitiv al guvernării

Iar UDMR nu se aliază cu PSD acum. Nu. Poziția lui Kelemen Hunor nu este cea de aliat cu PSD-ul. E poziția UDMR-ului, pentru că domnii liberali comit acum și o măgărie de la tejgheaua lor: vasăzică, UDMR a fost alături de ei în toate situațiile de până acum în criză, acele ministere erau ale UDMR-ului prin precedenta negociere, cum poți să le iei, de ce să le iei? De ce, pentru că „putem și fără ei”?

Între altele, în această guvernare care a fost până în septembrie, UDMR a fost elementul cel mai pozitiv în guvernarea asta, începând cu Kelemen Hunor și continuând cu dl. Cseke Attila, continuând cu dl. Tanczos Barna -  niște oameni serioși, niște oameni care își văd de treaba lor, de ce să-i dai afară din guvern? Pentru că ai tu nevoie să-ți faci troacele la tejghea!

Este dezgustător în anumite momente ce face, dincolo de politică, ce face PNL!

Cine va conduce acest guvern?

PNL va conduce acest guvern. Este acceptată ideea de către PSD în clipa de față, de fapt, ei asta o știau de la început, dar au păstrat-o ca o carte de negociere. Va fi premier PNL, Ciucă. Ciucă - Klaus Iohannis. Evident Klaus Iohannis va conduce în realitate. Dl. Ciucă cred că se va înțelege până la urmă cu PSD, are bune date pentru a se înțelege cu PSD-ul. Am spus, e generalul Flexiglas, se va înțelege cu ei.

Problema e una singură acum: Florin Cîțu. Cum, de altfel, a și fost de atâta vreme. Mă rog, la un moment dat era cuplată cu problema Orban, astea au fost cele două probleme ale partidului. Acum a rămas problema Cîțu. Asta este acum de rezolvat. Nu e vorba acum de problema cu ministerele - cu astea se poate cădea la pace. Problema e cum poate fi oprit dl. Cîțu să se mai amestece, pentru că interesul dlui Cîțu acum este ca aceste negocieri să se blocheze, să nu reușească și să rămână cine premier în continuare? Dl. Cîțu, cum spuneam.

Lupta de gherilă a domnului Cîțu

A și amenințat la un moment dat PSD-ul - mă rog, sunt declarații de fațadă, agresive politic, de negociere - dar a spus că pleacă, dacă UDMR este scos din combinație. Nu mai poate fi lăsat acest Cîțu să torpileze aceste negocieri. Pentru că el nu are interesul ca ele să reușească. Și nu înțeleg de ce nu poate să-l stopeze Klaus Iohannis. Iată că nici Klaus Iohannis nu are suficientă influență asupra dlui Cîțu. 

Asta este singura problemă. În rest, tot ce auzim, că Justiția, că Transporturile, Dezvoltarea - nu. Singura problemă este cum poate fi stopat Cîțu? Și chiar dacă va fi stopat Cîțu, după ce se încheie negocierile, poziția lui - probabil că va obține șefia Senatului - fiind șef de partid și președinte al Senatului va fi „uite ce negocieri nenorocite a făcut Ciucă! Dacă mă lăsați pe mine, păi eu făceam, domnule, negocieri, luam tot guvernul, PSD-ul îl țineam la ușă, să ne susțină de acolo”. Aceasta va fi poziția lui în continuare în lupta pe care se pregătește să o ducă, că asta îl interesează pe dl. Cîțu acum. Îl interesează câți români mor, câți n-au ce mânca, câți n-au de unde să-și mai ia salariile? Nu! Îl interesează cum să-și ducă în continuare războiul său personal. Și să nu aibă soarta dlui Orban. Știe ce se întâmplă acum, dacă nu mai este premier și se pregătește pentru această luptă de gherilă din pozițiile pe care vi le-am spus, ceea ce, vedeți, PSD-ul deja se teme de asta - se teme de instabilitatea care se va perpetua în PNL. 

PSD, victorie netă la următoarele alegeri

La PSD acum e liniște. Gașca lui Ciolacu stăpânește partidul, nu sunt probleme. În schimb, la PNL oscilațiile vor continua în interiorul PNL. PSD-ul, firește, se teme de asta, dar în același timp PSD va rămâne în combinația aceasta atât cât va considera că trebuie. Au mai plecat ei „la pont”, vă amintiți, în 2008? S-au cărat prin Sărindar înainte de alegeri. Când vor considera că PNL s-a compromis suficient, pentru că s-a dus suficient de mult sub 15 la sută, atunci vor pleca, vor găsi un pretext să plece de la guvernare, să facă alegeri anticipate, unde vor câștiga, probabil vor face cam ca în 2016, poate și mai mult, procentual.

Partenerii noștri