PSD: Fact-checking-ul săptămânii: Prețurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% față de ianuarie 2023

Data publicării:
preturi

PSD spune că prețurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% față de ianuarie 2023, așa cum se arată într-un studiu „cu o metodologie îndoielnică”.

„CONTEXT: Un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituțiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea prețurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% față de perioada similară a anului trecut. Studiul a fost promovat de 2 site-uri, fără referințe clare statistice”, arată PSD într-o postare pe Facebook.

„DATELE REALE: Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, prețurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Dacă ne raportăm la momentul introducerii măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, prețurile la produsele alimentare erau în luna decembrie mai mici cu -1,32% față de cele din luna iunie 2023”, arată PSD.

„În privința veniturilor salariale, cele mai recente date INS indică o creștere a câștigului salarial mediu net cu 15,1% în luna noiembrie 2023, față de aceeași lună din anul precedent. Totodată, în intervalul precizat, câștigul salarial real (respectiv ceea ce depășește rata inflației) a fost mai mare cu 7,9%”, se mai arată în postare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri