Editorial Raport CE: Naționala de inovare a României se menține la mare luptă în ultima divizie

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

La Europeanul de fotbal, România și-a pus la dispoziție sufrageria cu scaunele bune pentru petrecerea sportivă a altora mai destoinici. La Europeanul de inovare, după ce a respectat programul de guvernare “la virgulă”, România și-a luxat tricoul în vestiar și a ratat “la mustață” penultimul loc.

Fază simplă, cursivă, joc pe benzi cu rezultat previzibil.

Recent, Comisia Europeană a publicat Indicele European al Inovării (European Innovation Scoreboard) care stabilește un clasament al celor mai inovative state și economii din Uniune. Pentru București, preocupat preponderent de știrile referitoare la caniculă, iată un rezumat maxi-executiv: Bulgaria este pe penultimul loc. Wink wink.

Comisia are însă măcar politețea și tactul de a nu ne jigni iremediabil sentimentele. Dacă în 2020, cu un scor de 35%, eram “Modest Innovator”, în 2021 smulgem cu dinții un 36% spre a ne consolida ultimul loc, în categoria edulcorat denumită “Emerging Innovator”.

Căutând cu orice preț corectitudinea politică, oamenii de la BXL reușesc să ne așeze în față o oglindă nicidecum flatantă. Ne face discret să ne dăm seama că adversarul are deja 5-0 și îi este rușine de rușinea noastră ca să ne mai dea vreo câteva. Că avem și noi copii care se uită la tv și sponsori care se întreabă dacă mai are rost.

În acest peisaj cu tibii trosnind și lacrimi șiroind, problema nu este dacă avem puterea de a reveni și de a întoarce rezultatul. Mai realist ar fi să ne uităm în jur ca să vedem ce ar putea să mai salveze din jocul de pase pentru viitoarele meciuri. Să vedem de ce nu funcționează comunicarea dintre compartimente, de ce nici Guvernul și nici mediul privat nu par să își găsească ritmul și să se intuiască pe teren.

Dacă am fi amatori de pronosticuri sportive, am spune că lipsa unei colaborări eficiente între business și administrație ne va duce și în 2022 la același scor dezastruos. Și o va obliga pe biata Comisie să își turtească neuronii pentru a inventa noi și noi termeni politicoși pentru realități sulfuroase din inovarea românească.

Dacă vom continua să ștergem cu radiera adrese de pe buletine, gândind că am descoperit America politicii și orgasmul furnicii, ne putem culcuși resemnați în lumea a treia a inovării. Și nu vom putea da vina nici pe Piți, nici pe Mironică, nici pe statele și economiile care și-au dorit mai mult victoria.

Partenerii noștri