Stenogramă PSD. Discursul lui Liviu Dragnea în spatele ușilor închise

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Andrei
Cristian Andrei
Jurnalist Digi24
161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_cu ochelari - 08_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Liviu Dragnea

Liviu Dragnea și-a strâns toți oamenii la ultima ședință din Parlament. Deputați și senatori, vicepreședinții partidului, membrii Comitetului Executiv, puciști și loiali, toată suflarea a fost chemată la București să stea împreună. Într-un veritabil exercițiu de forță, Liviu Dragnea își apără cu dinții ultima redută: Partidul.

liviu dragnea 180115_PSD_CEX_031_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

A fost un mic tratat despre fericire și bărbăție, trădare și dușmani, conspirații, bani și justiția partidului. Liviu Dragnea a dorit să arate în fața tuturor că este în continuare masculul alfa al grupului. Că poate negocia cu oricine, dar că poate să fie și mână forte. Că deține controlul.

La început, liderul PSD a luat la țintă forțele străine care judecă țara noastră. Dușmanul din exterior care nu lasă Guvernul să lucreze. Sunteţi de acord cu ce s-a spus în Rezoluţia adoptată în Parlamentul European? Sigur că trebuie să ieşim şi noi cu un răspuns, dar tot inventează chestiile astea. E o dezbatere la Bruxelles despre o posibilă intervenţie disproporţionată a forţelor de ordine din Franţa?”, le-a spus vizibil iritat Liviu Dragnea colegilor de partid. De mânia sa nu au scăpat nici multinaționalele: statul român este păgubit acum de aproximativ 13 miliarde de euro, impozit pe profit neplătit”.

În pasul doi, s-a trecut la o problemă care fierbe partidul de mai bine de un an. Obsesiva frică de trădare, că cineva se pregătește să preia partidul, serviciile, statul paralel. Marian Oprișan luase deja la ochi puciștii, bănuiți de prea multă dragoste față de Klaus Iohannis. Au fost acuze apoi că unii pesediști să pregătesc să voteze moțiunea de cenzură. Rând pe rând, Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu și Mihai Tudose au negat scenariul, jurând credință partidului. Paul Stănescu este deja un absent constant al ședințelor PSD.

A intervenit liderul: Viorica nu cedează! Cine e bărbat să îşi asume, nu se pune problema ca acest Guvern să pice, este imposibil! Nu se vor strânge voturile pentru moţiunea de cenzură sub nicio formă”.

Tonul a început să urce. Nu cu Ludovic Orban și Dan Barna se luptă Liviu Dragnea de mai bine de un an. Problemele au venit din interior, iar abordarea a fost sentimentală. Puciștii sunt coșmarul lui Liviu Dragnea. Unii pleacă din partid peste noapte, iar majoritatea este amenințată săptămânal. E constrâns mereu la noi negocieri, schimbă liderii de organizații și miniștrii în ritm alert.

Haideţi să închidem acest capitol urât! Nu există niciun motiv de supărare care să poată să ne determine să faci astfel de gesturi, de a pleca, de a îți da demisia, de a amenința cu demisia, nu există”, s-a uitat Dragnea în ochii tuturor. A lăsat loc de negociere, în stilul său.

„Orice se poate discuta, orice se poate rezolva. E nevoie de bună credinţă şi de asumare şi de responsabilitate. Unii sunt prieteni, alţii parteneri de drum, dar sigur nu sunt duşmani. Nu putem să fim duşmani în acelaşi partid”.

Ca în vremurile de odinioară, a fost loc și pentru puțină autocritică. A fost nevoit să recunoască că partidul are probleme în sondaje. Dar s-a găsit și vinovatul. Când acest partid va redobândi coerența, mesajului și unitatea, atunci vom avea scorul din 2016”, a justificat Liviu Dragnea prăbușirea din sondaje.

Iar momentul apoteotic a fost atins. Ce e fericirea în PSD?Toti avem supărări, nu este om fericit în România, nu există în România lui Iohannis, nu există”, s-a plâns Liviu Dragnea. Nervos încă o dată că justiția îl apără pe președinte: „Câte dosare trebuie să mai iasă la iveală că i-au fost închise lui Iohannis ca să înțeleagă toată lumea ce dracu se întâmplă în această țară? Acum înțeleg că vrea iar niște dosare pentru niște colegi de-ai noștri”.

Liviu Dragnea nu a arătat ca un om fericit.

Dincolo de vorbe, partidul, dar și oamenii din spate, se așteaptă ca liderul PSD să livreze ce a promis: legi favorabile în justiție, amnistie și grațiere. Liderul PSD plusează și promite răzbunare: Dacă lucrurile merg, așa cum merg ele, mai greoi, dar ajung la capăt, câţi vor da socoteală? Vor da socoteală grea”.

Apăsând pe aceste ultime cuvinte, Liviu Dragnea arată că nu este dispus să cedeze ușor și va lupta până la capăt. Că se gândește mai mult la momentul în care nimeni nu îl va contesta, iar toți se vor teme de judecata sa. De socoteala lui Liviu Dragnea, judecata partidului, Codurile partidului și justiția PSD.

Citiți și: Adevărata miză a Ordonanței privind amnistia și grațierea: Bunuri de 2 miliarde de euro sechestrate de DNA se vor întoarce la ”victimele abuzurilor statului paralel”

Citiți și:  PSD ar putea lua azi decizia privind amnistia și grațierea

CTP, despre cenzura și telefoanele lui Adrian Năstase

Partenerii noștri