Un proiect comun USR-PLUS - AUR înseamnă de fapt legitimarea unui partid extremist, xenofob, antisemit, de factură neofascistă

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
alexandru muraru sta pe un fotoliu si vorbeste la un microfon
Alexandru Muraru este Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Foto Alexandru Muraru/Facebook

România are o istorie nefericită a coalițiilor de guvernare. În ultimii 31 ani, am avut 25 de guverne. Tot timpul coalițiile au fost măcinate în interior de orgolii, preocupare mai mare pentru viitoarele alegeri și mai puțin de responsabilitate și maturitate.

Acum suntem în aceeași situație, subiectul nemulțumirii fiind un program național prin care Guvernul își asumă investiții în acele domenii în care nu pot fi accesate fonduri europene: gaz, apă și canalizare și reabilitarea de drumuri.

Partenerii de la USR-PLUS încearcă să exploateze politic această criză cum pot ei mai bine, pe fondul frustrării acumulate în această perioadă de participare la guvernare în care, așa cum este și firesc, având în vedere aritmetica parlamentară, PNL a fost dirijorul.

Aș putea înțelege și asta, e alegerea lor să torpileze propriul guvern, deși asta este contrar principiilor și angajamentelor pe care ni le-am asumat împreună.

Problema cea mai mare este că această decizie de torpilare a guvernului vine la pachet cu o alianță de facto cu AUR, un partid pe care chiar dl. Barna l-a etichetat, pe bună dreptate, ca fiind extremist, xenofob și rasist.

Acest pas echivalează, din punctul meu de vedere, cu compromiterea definitivă a alegătorilor și a speranțelor lor! Echivalează cu trădarea alegătorilor care în nenumărate zile au stat în stradă pentru schimbarea regimului dictatorial PSD-Dragnea.

Ce face USR? Folosește practic voturile alegătorilor USR-PLUS și învestirea cu legitimitate pentru a scoate din izolare un partid care a promovat neîncetat ura, a negat în permanență valorile fundamentale ale UE, a hărțuit, prin mesaje, discurs, acțiuni, minoritățile etnice și sexuale, a vulnerabilizat constant imaginea Români în  afara granițelor.

Mai grav, acest pas înseamnă legitimarea unui partid extremist, de factură neofascistă, care, până acum, a fost izolat pe scena politică națională și internațională într-un mod natural. AUR - grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieșirile publice xenofobe, antisemite, conspiraționiste în manifestări politice publice, stradale, pe rețelele de socializare și, mai grav, de la tribuna Parlamentului - este astfel adusă în mainstream-ul politicii. Prin acest proiect politic, AUR-USR-PLUS, se încercă transformarea AUR într-un „partener frecventabil”, cum declara un deputat USR, „etichetele nu sunt importante!” (sic!)

Iminența unei înțelegeri între USR-PLUS și AUR nu poate produce nimic bun României, cu atât mai mult pentru partenerii noștri de guvernare, care riscă izolarea pe plan politic european. USR-PLUS riscă să se prindă în aceeași capcană în care PSD a căzut atunci când a căutat să facă front comun cu AUR pentru răsturnarea guvernului, în luna iunie. Astăzi, USR-PLUS încalță cizmele pesediștilor, nu doar prin alierea temporară cu partidul extremist, dar cu intenția de a dărâma propriul guvern, așa cum PSD o făcea în era Dragnea.

După ce societatea civilă a înțeles pericolul AUR, tocmai partenerii noștri de guvernare aduc pe primă scenă politică acest pericol pentru democrația românească și valorile europene la care am aderat.

Să nu uităm, că noii parteneri de proiect politic ai USR-PLUS au declanșat în februarie o operațiune fără precedent în forul suprem al democrației de la București. Ascensiunea unei formațiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90! USR-PLUS a ales să se asocieze cu aceste personaje.

Cum poți pretinde reforme, oameni politici noi, un nou mod de a face politică, când tu te aliezi cu cei care neagă valorile fundamentale (toleranță, diversitate, libertăți civile etc) sub care s-au conturat principiile UE și după care funcționează statele europene și democrațiile lor?

Ceea ce face USR-PLUS, prin scoaterea din izolare a unui partid extremist, xenofob, rasist, homofob, antisemit, este tocmai un atac la valorile supreme ale Europei și ale României. Politicianismul, reglarea intereselor politice de moment, conjunctura unui vot parlamentar, toate acestea nu pot înlocui valori esențiale!

Este inadmisibil ca, în anul 2021, să concepem o înțelegere politică mai toxică decât alianțele PSD/PDSR – PRM din anii ’90. Această reflecție istorică trebuie să fie o lecție din care partenerii noștri de guvernare trebuie să tragă învățătură. Avem mandatul alegătorilor de a guverna împreună, pentru că alternativa este incompatibilă cu ideea de reforme, investiții și revenire post-pandemică a României.

Partenerii noștri