Un Putin îngrijorat citește la Kremlin rapoartele cu privire la întâlnirea dintre Biden și Xi

Data publicării:
profimedia-0737404549
Preşedinţii anerican Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit luni în stațiunea Bali din Indonezia. Foto: Profimedia Images

Un Putin care nu are curajul să dea piept cu omologii săi și să explice motivele invadării Ucrainei - este descrierea pe care i-a făcut-o liderului rus premierul britanic, Rishi Sunak, cu o zi înainte de deschiderea summitului G 20 din Indonezia.

Indonezia se pregătește să găzduiască cel mai important eveniment politico-diplomatic al acestui an, summit-ul celor mai avansate 20 de țări ale lumii, iar momentul central al acestui summit a fost întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping. Vizita pe care a președintele Camerei Reprezentanților Statelor Unite, Nancy Pelosi, a efectuat-o în Taiwan în vara acestui an, și care a înfuriat Beijingul, nu a fost dată uitării, însă nu pare să fi condiționat prea mult dialogul dintre Biden și Xi. Odată ce tensiunile politice interne au fost rezolvate, cei doi lideri abordează chestiunile de politică externă cu maximă determinare. În cazul președintelui american poate cea mai importantă reușită este blocarea valului republican la alegerile de săptămână trecută, chiar dacă această victorie trebuie încă consfințită de turul doi al alegerilor din statul Georgia.

Cu toate acestea, performanța lui Joe Biden este departe de cea a președintelui chinez, care în urma alegerilor de la Congresul Partidului Comunist a reușit să proiecteze despre sine imaginea unui lider total, absolut, care nu are nicio breșă în sistemul de comandă. Episodul cu posibila disidență a fostului președinte Hu Jintao, luat pe sus și scos din sala congresului, s-a dovedit a fi până la urmă legat de parkinsonul de care acesta suferă și nu de o eventuală opoziție la adresa lui Xi.

Chiar dacă principala temă a discuției dintre cei doi a fost Taiwanul, pentru că este subiectul care îi leagă cel mai mult, războiul din Ucraina a fost dosarul cel mai așteptat, cel puțin pentru țările din Europa. Joe Biden i-a vorbit deschis lui Xi despre războiul din Ucraina știind că este o problemă foarte sensibilă, „prietenia fără frontiere” proclamată la începutul lunii februarie între Putin și Xi și absența unei condamnări explicite a invaziei din partea Beijingului obligându-l pe Biden să transmită un mesaj clar, fără echivoc. Dar, surpriză, într-o poziție clară și coordonată, China și SUA s-au declarat împotriva amenințării cu utilizarea armelor nucleare în conflictul în curs și au convenit că lumea nu ar trebui să se găsească niciodată în situația de a lupta într-un război nuclear. Xi Jinping a mai declarat, de asemenea, că este „profund îngrijorat” de situația actuală din Ucraina.

Poate nu este mult, dar sigur este suficient ca Putin să se simtă tot mai singur. Liderul de la Kremlin are în fața sa în acest moment un scenariu care cuprinde cele mai proaste premise posibile: armata rusă alungată într-un mod umilitor din Herson și poziția președintelui american relativ întărită după alegerile de săptămâna trecută și, în concluzie, o administrație americană tot mai determinată să-și continue sprijinul acordat Ucrainei. Nici măcar Xi Jinping nu poate să mai rămână indiferent la aceste ultime evoluții și va fi tot mai puțin dispus să parieze în continuare pe un cal șchiop.

Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor de la întâlnirea cu președintele american, nu ne vom da imediat seama dacă Beijingul va încerca să se delimiteze cu adevărat de Moscova, pentru că retorica chineză este una complicată, iar interpretările necesare descifrării mesajelor trebuie trecute prin mai multe filtre. Un lucru este însă sigur: Vladimir Putin nu se așteaptă la prea multe de la acest summit, unde este de așteptat să vedem un Serghei Lavrov cu o bărbie puternică, antrenată să încaseze lovituri di toate direcțiile. Imaginile unui Lavrov copleșit și hăituit vor face probabil ca cele în care șeful diplomației Kremlinului apare în pantaloni scurți și tricou să treacă în plan secund, iar mesajul transmis lumii întregi va fi cel al unei puteri mondiale în care jucătorul din ring (în pantaloni scurți și tricou) așteaptă ca antrenorul să-i arunce prosopul.

Partenerii noștri