Editorial Valuri, minimalism și tabele în Excel

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Mă refer din nou la o situație care putea fi ușor gestionată dacă protagonistul ar fi gândit simplu și ar fi raționat liniar și previzibil.

În scurtul mandat din fruntea Ministerului Sănătății, dl Voiculescu avea în mod previzibil o mare prioritate - lupta cu pandemia. A știut asta din prima zi, fără a fi nevoie de vreun studiu sau de o decizie a coaliției.

Pur și simplu virusul era acolo și trebuia combătut. Dinspre MS, prin personal medical dedicat, și prin asigurarea că se fac investiții de urgență în echipament medical.

Cu alte cuvine, medici și paturi de terapie intensivă. Noi am uitat pur și simplu să semnăm ordinul pentru plata medicilor și am intrat în valul trei fix cu același număr de paturi din toamnă.

Lucrul frumos în inovație este că nu trebuie de fiecare dată o idee genială care să mute din loc planete. Uneori, un simplu tabel cu bife și o doză rezonabilă de simț practic pot face diferența.

Gândirea liniară, atât de hulită în festivalurile istețimii creative cu orice preț, are sens și valoare. Administrația publică și clienții ei, adică noi, au în egală măsură nevoie de exceluri plictisitoare și previzibile, care să poată fi ușor urmărite și puse în practică.

Câteodată inovația vine mascată într-un truditor fără glorie, a cărui calitate unică este fixarea unui scop clar și urmărirea sa cu încăpățânare. Lucru de dorit și pentru următorul coordonator ministerial al luptei împotriva Covid-19.

Viitorul ministru va avea probabil ca principal obiectiv să vaccineze rapid cât mai mulți români.

Și ulterior să înceapă o reformă din temelii a întregului sistem sanitar. În timp ce primul obiectiv poate încăpea într-un Excel, cel de-al doilea va trebui să pună în mișcare întreg sistemul politic și administrativ.

Partenerii noștri