Controlul la sân, ignorat de femeile de la sate

Data actualizării: Data publicării:
Comtrolul la san, ignorat.mp4_snapshot_00.27_[2016.11.15_17.16.59]


Femeile pot ieşi învingătoare din lupta cu cancerul la sân numai dacă cumplita boală este depistată la timp. Prea puţine femei din mediul rural sunt, însă, conştiente de acest lucru. O demonstrează numărul mic de persoane care au venit la consult în cadrul unei campanii de prevenire a cancerului la sân, care se desfăşoară în această perioadă în satele româneşti. Doar 500 de femei din zece localităţi s-au prezentat la medic, jumătate din numărul la care s-au aşteptat organizatorii. 

12 voluntari, medici şi rezidenţi de la Facultatea de Medicină din Bucureşti, au ajuns la începutul acestui weekend în localitatea Verneşti, din judeţul Buzău, pentru o examinare gratuită a femeilor. Deşi medicii au stat 10 ore în comună, doar 30 de femei au venit la control.

"Dumneavoastră, la sân, v-aţi palpat vreodată acasă? Nu, nu. Nu v-a zis nimeni să vă palpaţi? Ba da, dar nu..."

Organizatorii campaniei spun că s-au lovit de reticenţa femeilor în toate cele 10 localităţi în care au ajuns până acum.

Ştefan Creţu, organizator: "Targetul este de o mie de femei testate şi suntem abia la jumătate. (...) Prezenţa din punctul meu de vedere este îngrijorătoare."

Luiza Linte, student la medicină: "Sunt mai reticenţi, sunt mai sperioşi de ceea ce pot să descopere şi preferă să nu afle."

Medicii le recomandă femeilor să meargă cel puţin o dată pe an la control.

Cristina Vârlan, medic rezident oncologie: "Este foarte important să se facă consultul să se poată descoperi într-o fază incipentă, pentru că este o boală vindecabilă dacă este descoperită într-un stadiu incipent."

Marina Dinu, medic rezident medicină internă: "Este importantă informarea pacientei şi eu cred că trebuie făcută de la vârste mai mici, noi le-am îndrumat să transmită mai departe informaţia asta."

Pentru cele mai multe femei din mediul rural, sănătatea nu este o prioritate.

"Serviciul, copiii, familia (R:Sănătatea?) pe locul doi sau poate trei."

"Neglijează, aşa este la ţară, ba că nu am bani, ba că nu ştiu ce."

Până acum, voluntarii au examinat aproape 500 de femei din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Braşov, Buzău şi Argeş. 35 dinte ele au fost îndrumate către un control specializat. Anul trecut au fost consultate puţin peste o mie de femei. Campania este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Studenţilor din Medicină Bucureşti.


reporter: Alexandra Dinu
operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri