Buciumul răsună încă la Buzău

Data publicării:
Buciumul rasuna inca la Buzau.mp4_snapshot_00.29_[2016.11.30_17.08.08]

Pe Valea Slănicului, în judeţul Buzău, localnicii mai pot auzi şi astăzi sunetul buciumului, un instrument muzical vechi. Mircea Micu, ultimul buciumaş din Buzău, nu doar că mai cântă dar şi făureşte la el acasă buciume, cimpoaie şi fluiere. Bătrânul are un singur regret: că prea puţini oameni şi-au dorit să înveţe să cânte la astfel de instrumente. 


La 45 de kilometri de municipiul Buzău, în localitatea Săruleşti, Mircea Micu făureşte în curtea sa cimpoaie şi buciume ca odinioară, la care cântă cu o măiestrie ieşită din comun. Pasiunea, spune bătrânul, a moştenit-o de la părinţi, de când era copil.


Mircea Micu: "La noi erau nişte petreceri, atât de frumoase, se făceau clăci, veneau cu cimpoi cu bucium, fluier, fiecare cu ce venea şi eu printre ei, aveam 5, 6 ani. nu scăpa instrument să nu pun mâna pe el."

Cel mai mare regret al bătrânului este că a transmis din darul lui la prea puţine persoane. În urmă cu 10 ani a convins mai mulţi elevi de la şcoala din Săruleşti să formeze un grup de cimpoieri.

Copiii de atunci au plecat, însă, la oraş, iar cei de acum nu se lasă convinşi să cânte la astfel de instrumente vechi.

Mircea Micu: "Eu sunt ultimul buciumaş, aţi văzut filmul ăla Ultimul Mohican, eu sunt cu ultimul cimpoi n-ai să mai vezi unul aici pentru că nu interesează pe nimeni."

Doina Oglavie, directorul şcolii din Săruleşti: "Copiii nu mai sunt interesaţi, sunt mijloacele moderne care îi tentează mult mai mult decât să cânte la un instrument."

Oamenii din localitate îşi amintesc cu nostalgie de zilele de glorie ale rapsodului popular.

Ghiorghiţă Stanciu, localnic: "Am învăţat in circa doi ani de zile, ne-am plimbat niţel şi în ţară, peste tot cu formaţia. Era frumos, emotive la timpurile repective."

Costică Drăgoiu, fost primar: "Mircea Micu, pentru localitatea Săruleşti, este o comoară din punct de vedere cultural, este un foarte bun instrumentist."

Mircea Micu a participat la multe concursuri şi festivaluri naţionale, între ele şi Festivalul Maria Tănase, Cântarea României sau Pe urme de Baladă. Bătrânul a cântat alături de instrumentişti cunoscuţi cum ar fi Grigore Leşe sau Marcel Budală.


reporter: Alexandra Dinu
operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri