Cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume

Data actualizării: Data publicării:
bicicelta

Cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume se găsește la Arad și a fost construită de un inginer pasionat. Cântărește mai puțin de trei kilograme. Chiar și așa, inventatorul vrea să-i mai scadă din greutate ca să doboare un record mondial.

 

Dan Sobol se mândrește cu noua sa bicicletă, construită aproape integral din lemn. Pentru vehiculul pe două roți, inginerul a muncit aproximativ 6 luni, timp în care a făcut și lipit peste 1500 de piese din lemn.

”Îmi place enorm de mult lemnul și să lucrez cu lemnul. În plus, am vrut și să demonstrez că materialele folosite până acum, oțel, aluminiu, compozite diverse, pot fi bătute cu un material organic”, a declarat  Dan Sobol, inventator.

Pentru bicicleta sa, bărbatul a folosit mai multe tipuri de lemn, printre care cel de frasin și de pin norvegian. În plus, ca să fie mai ușoară, a renunțat la mai multe material convenționale.

”Pentru construirea acestei biciclete au fost folosite foarte puține piese din metal. Inclusiv lanțul care pune în mișcare vehiculul a fost înlocuit cu un ax cardanic. Chiar dacă este foarte ușoară, bicicleta poate să suporte o greutate de până la 56 de kilograme”, relatează Mihaela Crețu, jurnalist Digi24.

Bicicleta eco cântărește 2 kilograme și 924 de grame. Dan Sobol vrea să o facă şi mai ușoară cu cel puțin 200 de grame, pentru a doborî recordul absolut deținut de un german. Totuși, neamțul a folosit alt material.

”Atunci putem să pretindem, să spunem clar că vom avea recordul mondial absolut la biciclete, adică nu va mai exista nicio bicicletă mai ușoară decât aceasta. Deocamdată putem să spunem că avem cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume”, a declarat Dan Sobol, inventator.

Pasionații de ciclism care au văzut bicicleta din lemn sunt încântați de noul vehicul.

”Cred că ar putea fi și revoluționară. Această bicicletă are și un avantaj după cum spuneam ergonomic și de obținere a performanței și doi are și un aspect să zicem frumos”, a declarat Teodor Vartolomei, ciclist.

În prezent, inginerul lucrează pentru a doborî recordul mondial. În plus, el vrea să pregătească şi un eveniment în care bicicleta de lemn să fie folosită de un pasionat de ciclism.

Reporter: Mihaela Creţu / Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri