Berzele se întorc acasă

Data publicării:
BERZE

"S-au dus până la Chad, au stat toată iarna aici şi a început migraţia înapoi cred că pe 15 ianuarie a început să vină înapoi şi aşa vine, vine, vine şi acum e în Turcia", ne explică Kelemen Laszlo, preşedintele Asociaţiei Rara Avis Covasna.

Acesta a fost traseul berzelor din toamna anului trecut şi până acum. În septembrie au plecat spre ţările calde, iar acum, odată cu încălzirea vremii se întorc acasă. Ornitologii din Covasna au montat sisteme GPS pe câteva dintre ele ca să le poată urmări.

"Monitorizăm toate cuiburile, ştim exact că avem 250 de cuiburi în judeţul Covasna, asta înseamnă că noi acum aşteptăm 500 de berze înapoi", a precizat Kelemen Laszlo - preşedinte Asociaţia Rara Avis Covasna.

Chiar dacă obiceiul spune că berzele vin de Bunavestire, prima pasăre a ajuns în judeţul Covasna mult mai repede, vinerea trecută.

Localnicii spun că sunt obişnuiţi ca pasărea să vină mai devreme la ei în sat. Mai ales că şi-a ales cu grijă locul unde şi-a făcut cuibul.

"A început pe strada alăturată şi acolo n-a reuşit şi au venit aici pe stâlpul nostru", a spus un localnic.

Specialiştii spun că până pe 1 aprilie toate berzele îşi vor ocupa cuiburile din România. În Europa, numărul exemplarelor de berze este în scădere, în timp ce în România, de 15 ani, numărul lor este constant.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri