Sari la conținut

Cele mai scurte căi de legătură între Braşov şi Harghita, capcane pentru şoferi 

Un şofer a venit dinspre Miercurea Ciuc, pe drumul judeţean 132 şi plănuia să se întoracă acasă pe aceeaşi rută. Când a văzut în ce stare este drumul, planurile lui s-au schimbat: "E pe hartă cel mai scurt, dar nu merită din cauza tronsoanelor ăstea", spune şoferul.

În lipsa indicatoarelor şi a semnelor de avertizare, singurul ajutor pe care îl primesc conducătorii auto pe drumurile proaste este cel venit din partea şoferilor care au trecut deja prin zonele ce pot reprezenta un pericol.

"Vreau să mă duc la Odorhei, dar văd că drumul e praf pe aici, de la Caţa, încolo... Au pus şoferii înaintea mea semn", spune alt şofer.

Ruta paralelă 132B, prin comuna Caţa este presărată cu gropi care ajung chiar şi la 15 de centimetri adâncime.

"Rupem maşinile, praf le facem! Acum am făcut direcţie, tot şi iar trebuie să mă duc cu ea în service", spune alt şofer revoltat.

Primăria din localitate a primit nenumărate reclamaţii din partea cetăţenilor supăraţi dar nu poate lua nicio măsură pentru că drumul aparţine judeţului.

"Din păcate nu am primit niciun răspuns, absolut nimic. Reclamaţii sunt în continuare", spune Ştefan Kelemen - viceprimarul comunei Caţa.

Autorităţile judeţene fac promisiuni că drumul va fi reabilitat, dar nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.

"Suntem în planul de reparaţii, am vorbit cu domnul primar iar drumul n sine, nu pot să apreciez la ora actuală, dar puteţi să faceţi şi dvs. un calcul simplu, undeva la 100.000 de euro pe kilometru", spune Claudiu Coman - vicepreşedinte CJ Braşov.

Drumurile judeţene 132 şi 132B au o lungime de aproximativ 24 de kilometri fiecare. Cu toate astea, mulţi dintre şoferi preferă să ocolească zeci de kilometri decât să rişte să îşi strice maşinile. Rutele alternative către judeţul Harghita sunt DN12, Braşov - Tuşnad, de aproape 70 de kilometri şi DN13, Braşov Cristuru Secuiesc, de 118 kilometri.

Reporter: Sorina Scelean
Operator: Răzvan Rădache

Pe aceeași temă