Sari la conținut
News Alert

CJ Braşov a alocat un milion de lei pentru lucrări la Cetatea de la Feldioara

După ce au văzut că cetăţile medievale aduc bani frumoşi bugetelor locale, autorităţile din judeţul Braşov au investit cât au putut în ele. Până acum şase cetăţi din judeţ au fost renovate cu bani europeni, însă pentru cea de la Feldioara, care este cea mai veche cetate din Ţara Bârsei, nu s-au mai găsit bani. Consiliul Judeţean a dat până acum aproape 5 milioane de lei din cele 10 milioane necesare pentru finalizarea lucrărilor, iar anul trecut lucrările au fost sistate.

„Ne-ar trebui încă vreo 50 de miliarde, dar banii aceştia deocamdată nu sunt, după cum ştiţi, bugetul Consiliului Judeţean anul acesta este foarte mic", a spus Sorin Taus - primar Feldioara.

„Bugetul judeţului nu poate aloca aceşti bani într-un interval foarte scurt de timp. De aceea, varianta cu fonduri europene o consider că poate fi o variantă de dorit", declară Mihai Pascu - director executiv, Consiliul Judeţean Braşov.

Până vin însă banii europeni, tot ce s-a lucrat până acum la cetate se poate duce de râpă. Constructorii au folosit materiale speciale, aduse tocmai din Italia pentru refacerea zidurilor.

„Legea ocrotirii monumentelor istorice prevede în mod expres această procedură, dacă procedura nu este urmată întocmai se ajunge la o degradare şi mai accentuată a monumentelor", a precizat Stelian Coşuleţ - şef secţie Muzeul de Istorie Braşov.

Cetatea medievală de la Feldioara a fost construită în secolul al 13-lea de cavalerii teutoni, înainte ca aceştia să se retragă din Ţara Bârsei. În perioada ei de glorie, avea ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania.

Dacă va fi finalizat şi inclus în circuitele turistice, edificiul teuton de la Feldioara ar putea deveni o importantă sursă de venit pentru zonă.

În ultimii ani în fortificaţiile din judeţul Braşov s-au investit peste 15 milioane de euro din fonduri europene, iar profitul nu s-a lăsat aşteptat. Anul trecut de exemplu, Cetatea Râşnov a avut un profit de peste 2,2 milioane de lei, iar cea de la Rupea peste jumătate de milion de lei.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Lucian Păculea