Control în spitale

Data publicării:
CONTROL PEDIATRIE

Două din spitalele din judeţul Braşov sunt pe lista unităţilor cu probleme în ce priveşte eficacitatea substanţelor dezinfectante: Spitalul Municipal Făgăraş şi Spitalul de Pediatrie Braşov. Diluarea dezinfectanţilor este subiectul unui dosar penal instrumentat de Parchetul General. Sâmbătă, la ordinul procurorilor, o echipă formată din inspectori DSP şi poliţişti de la Serviciul Criminalistic şi Combaterea Criminalităţii Economice a mers în magazia Spitalului de Pediatrie. Specialiştii au recoltat probe din dezinfectanţii Hexifarma, pentru a putea stabili concentraţia substanţei active. La Făgăraş însă, nu a trecut până acum nimeni.

"(Reporter: La spitalul din Făgăraş s-au facut astfel de prelevări?) Nu. (Reporter: De ce?) Aceasta a fost dispoziţia Ministerului Sănătăţii", Lavinia Buvnariu, director executiv DSP Braşov.

Spitalul Municipal Făgăraş a ajuns pe lista Ministerului Sănăţii, după ce controalele de eficacitate a dezinfectantului au scos la iveală probleme în zone extrem de importante ale unităţii.

"La Făgăraş au fost teste luate de pe paviment şi teste luate de pe instrumentarul de la Chirurgie", Lavinia Buvnariu, director executiv DSP Braşov.

"Până acum nu au fost ridicate probe de concentraţii, Nu Vi s-a spus de ce? Nu, nu avem nicio instrucţiune în acest sens că vor veni, că nu vor veni. Noi am retras oricum toţi recipienţii cu dezinfectanţi începuţi, neîncepuţi, dar nu au venit pentru recoltare de probe. Sunt retraşi momentan, se folosesc oricum dezinfectanţi de la mai multe firme. Pe cei de la Hexi i-am retras complet, nu aveam în depozit oricum, nu cumpăram în cantităţi mari, sunt doar cei rămaşi pe secţii, după distribuire şi se folosesc dezinfectanţi de la alte firme", dr. Adina Ursu, manager Spitalul Municipal Făgăraş.

La Spitalul de Pediatrie Braşov, cinci din cele 20 de teste iniţiale de eficacitate pe dezinfectant au indicat probleme de contaminare: pe mâinile personalului de la Chirurgie, pe farfurii din sala de mese a secţiei şi pe o tăviţă renală de la Urgenţe. Şi aici, dezinfectanţii Hexi Pharma au fost retraşi. Oficialii instituţiei au luat această decizie încă de sâmbătă.

"Eu personal, chirurg fiind, pe cele de la masa de chirurgie, de la blocul operator, sunt decis să le schimb cât de repede pot. Ca să nu mă trezesc cu părinţi înfricoşaţi care să nu îşi mai lase copiii să fie operaţi. Deci nu din alt motiv, doar pentru liniştirea spiritelor", dr. Liviu Munteanu, director Spitalul de Pediatrie Braşov. 

Autorităţile sanitare ale judeţului Braşov au derulat, până acum, trei acţiuni legate de dezinfectanţi. În prima, au măsurat eficacitatea substanţelor Hexifarma în toate spitalele, apoi au mai făcut un set de teste de sanitaţie, doar la Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Făgăraş. A treia acţiune a fost făcută în ancheta penală declanşată de Parchetul General şi a presupus prelevări de mostre din bidoanele cu dezinfectant. Surse din sistemul sanitar spun că este de aşteptat ca toate spitalele din judeţ să fie vizate de o a patra acţiune, în care specialiştii să preia mostre din toate tipurile de dezinfectanţi.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri