Sari la conținut

Covasna. Un leu pentru agricultură

Comuna Ozun din județul Covasna a primit o instalație mobilă de irigat în valoare de 10.000 de euro. Aceasta poate iriga o suprafață de 70 de hectare şi este cu atât mai utilă cu cât în zonă sunt mulți crescători de bovine, iar seceta le-a afectat serios producția de lapte.

" Am 27 de capete de bovine și 15 hectare de pășune. Am avut perioade lungi, secetoase, 3-4 luni în care efectiv animalele nu au avut ce să mănânce ", povestește Ordog Laszlo - fermier.

" Capacitatea lui este de 2,4 hectare pe 8 ore. Dacă e să luăm așa, într-o zi putem să irigăm 10 hectare ", spune Konczei Csaba - directorul Direcției Agricole Covasna.

Instalaţia de irigat a fost cumpărată din banii asociației Agrosic, în care sunt înscrise 10 comune şi care spijină proiectele locale, mai ales achiziția de utilaje. Sistemul de funcționare al asociației este unul simplu: fiecare comună cotizează cu câte un leu pentru fiecare locuitor, astfel că anual se strâng sume importante de bani.

" Avem un buget în jur de 150.000 de euro anual din care lanăm proiecte și organizăm evenimente ", precizează Orban Miklos - director executiv al Asociației Agrosic.

" Avem 4.500 de locuitori, aproximativ și dacă luăm în considerare că dăm 4.500 de lei, iar investiția este de peste 10.000 de euro, puteți să calculați cât de bine venită este această investiție ", afirmă Raduly Istvan - primarul comunei Ozun, UDMR. 

În cei doi ani de când funcționează asociația, au fost achiziționate șase utilaje agricole pentru mai multe comune din Covasna.

În perioada următoare asociația vrea să acceseze și fonduri europene ca să deruleze mai multe proiecte. Planul este ca, de anul viitor, produsele procesate cu ajutorul utilajelor achiziționate să fie comercializate și în marile supermarket-uri din țară.