Sari la conținut

Economie din legume şi flori

Cele şase tone de roşii şi castraveţi din recolta de anul trecut de la sera primăriei din Zărneşti au ajuns pe mesele hotelurilor de lux din judeţul Braşov.

"Avem un număr în continuă creștere a oaspeților străini care știu să aprecieze întotdeauna produsele locale și este un element de marketare care atrage oaspeții pe baza calității produselor", declară Ioana Dobrescu, PR-ul unui hotel de 4*.

Legumele cultivate aici sunt de cea mai bună calitate pentru că sunt îngrijite cu multă răbdare de cei patru angajaţi. Gabriel lucrează la sera primăriei de când s-a înfiinţat şi este foarte mulţumit.

"Am terminat facultatea de Silvicultură și acum mi-am găsit un loc de muncă în domeniul meu. Mă bucur că lucrez și merg înainte", spune Gabriel, angajat la seră.

În prezent în seră sunt plantate 28.000 de fire de flori: begonia, mușcată sau dalia; 1.500 de fire de roșii, dar și 37.000 de puieţi forestieri, molid și larice.

Serele nu implică costuri mari de întreținere și asta pentru că pe timpul iernii sunt încălzite cu biomasă, adică resturile vegetale strânse în urma curățarii pădurilor din zonă. În plus, primăria a scăpat de o cheltuială de 40.000 de lei pe an pentru florile care înfrumuseţează oraşul.

"Prețul de cost este undeva la jumătate dacă le producem aici față de ce se poate achiziționa de pe piață, plus că avem libertatea să producem continuu speciile de care avem nevoie", spune Ionuț Banciu, inginer șef Regia Publică Locală a Pădurilor Zărnești.

Sera primărie din Zărneşti a fost construită pe un teren nefolosit, de la marginea oraşului şi are o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi. Investiția s-a ridicat la 1,4 milioane de lei, bani proveniţi din subvenția pentru pășunea comunală, primită de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: George Oltean