Sari la conținut

 Grâu compromis de furtuni 

Ioan Benea a cultivat în toamna anului trecut 370 de hectare cu grâu, iar producţia se anunţa una record, peste 6 tone la hectar. Planurile fermierului au fost date peste cap de o furtună si de ploile care i-au culcat la pământ 90 de hectare.

" În afara faptului că pierdem din cantitate, mai mult de jumătate pierdem din calitate pentru că nu ştiu ce calităţi de panificaţie vor avea ", a spus Ioan Benea - fermier.

Dacă pentru grâul de panificaţie fermierii pot obţine între 0,7 şi 1 leu pe kilogram, pentru cel de furajare vor obţine între 0,3 şi 0,5 bani pe kilogram. Producţie scăzută va avea şi Mircea Dumitru din Stupini. El a cultivat 80 de hectare de grâu din care 40% este afectat de ploi şi furtuni.

"Au mai apărut în anii trecuţi grindină şi alte minuni şi am fost obligat să le asigur. Se recuperează pagubele, dar într-un procent mai mic. Cei de la asigurările au de grijă să nu iasă în pagubă ", este de părere Mircea Dumitru - fermier. 


Pierderi vor avea şi pentru că recoltarea grâului culcat de vânt se face cu consumuri mai mari de motorină, pentru că intâi combina ridică spicele şi la o nouă trecere le şi retează.

Astfel de pagube se înregistrează pe sute de hectare însă o centralizare încă nu s-a făcut la nivelul întregului judeţ. Asta pentru că recoltarea grâului este abia la început, deşi campania de colectare de pe câmp ar fi trebuit să înceapă de cel puţin două săptămâni.

" Recoltarea cerealelor în general , a celor de toamnă este întârziată faţă de anul anterior cu două săptămâni şi asta din cauza condiţiilor emterorologice înregistrate în utimile două luni ", susţine Mihai Gero - consilier Direcţia Agricolă Braşov. 

În aceste condiţii media producţiei în acest an nu va depăşi 3.200 de kilograme la hectar, o recoltă modestă pentru regiunea Transilvaniei.