Kurtos Kalacs, promovat în 15 limbi

Data publicării:
KURTOS KALACS

Cozonacul secuiesc, sau kutors kalacs, așa cum este numit în limba maghiară este desertul tradițional în judeţul Covasna. Denumirea apare în documente de prin anii 1.700, iar de atunci, localnicii au îmbunătățit rețeta. Martha face kurtos de aproape 20 de ani. A fost prima din țară care a făcut cozonacul pe jar, așa cum se făcea acum câteva sute de ani, iar acum are clienți de peste tot.

"Timp de trei luni am făcut încercări, diverse rețete am căutat peste tot prin satele vecine. Primul cozonac de fapt nu a fost rotund. Nu a avut forma cilindrică. A fost semicilindric și a fost copt pe ceramică", spune Dezsi Martha - producător.

Și tocmai pentru că acest produs a devenit atât de cunoscut în țară dar și în afară, Consiliul Județean Covasna vrea să-l promoveze în 15 limbi.

"A editat o carte despre istoria kurtos-ului în ungurește, acum este în traducere în română și în engleză și în plus am editat în 15 limbi pliante despre ceea ce înseamnă kurtos kalacs", a spus Dezsi Martha - producător. 

Acesta este primul pas în demersul autorităților de a atesta kurtosul ca fiind produs tradiţional unguresc. Asta în ciuda faptului că produsul este cunoscut ca fiind unul autentic din Covasna.

Prețul unui kurtoș este între 5 și 10 lei, în funcție de mărime și de aromele folosite.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri