La Prejmer mii de turişti au participat la Festivalul Clătitelor

Data publicării:
CLATITE

Dis de dimineaţă, gospodinele din Prejmer au aşezat tigăile pe plite şi s-au pus pe treabă. Zeci de mii de clătite au fost întoarse de pe o parte pe alta, răsucite cu îndemânare şi pudrate cu zahăr fin. Fiecare a venit cu reţetele sale, aşa că pofticioşii au avut de unde alege. 

"Clătitele sunt făcut cu lapte şi cu bere.  În aluat, lapte şi bere. Berea le face mai fragede. Rom am pus, vanilie, coajă de lămâie. Sunt reţete vechi, de la părinţii noştri", Adriana Bârsan - participantă.

Pe foile rumene, iscusitele bucătărese au întins cele mai bune dulceţuri din cămări: gutui, cireşe amare, portocale, smochine, fructe de pădure sau nuci au încântat papilele gustative ale gurmanzilor. Nu au rămas în urmă nici brânza cu stafide şi mărar sau clătitele cu ciuperci şi carne. 

"Vreo 12, păi suntem vreo 20 numai noi, în gaşcă. Haideţi să vedem ce gust au! Nu ştiu... Asta e cu fructe de pădure. E bună? Da! Vreţi şi dumneavoastră? Poftiţi!", spune un participant.

Vechile tradiţii săseşti spun că sărbătoarea clătitelor marchează cumpăna dintre anotimpuri, reînnoirea naturii şi revenirea la fertilitate şi belşug după gerurile seci. Prin alegorizare, moartea iernii este vazută ca o nuntă la care participă toată suflarea satului. Duhurile reci sunt alungate de gălăgia tinerilor care se plimbă mascaţi pe străzi, în care alegorice.

De pe stradă, mulţimea a fost invitată să se bucure de o expoziţie cu totul specială. Torturi de clătite în toate formele şi culorile, pacheţele din aluat de clătită cu ciuperci şi sosuri picante, cordon-bleu şi tot felul de specialităţi nemaiîntâlnite au luat ochii curioşilor.

"Acestea sunt cu legume, tot clătite, cu crane picantă, carne normală şi clătite cu somon şi orez", Florin Moroşan - bucătar.

"Îţi vine să mănânci din ochi totul. Ce mi-a plăcut... cordon bleu, e o idee foarte ingenioasă, originală, cu clătită", spune un gurmand.

Sărbătoarea a făcut neîncăpătoare parcările din localitate, cetatea medievală şi localurile publice. Un număr neaşteptat de vizitatori a fost înregistrat anul acesta, în Prejmer, la spectacolul culinar. 

"În fiecare an vin tot mai mulţi turişti şi dovadă sunt vizitatotii de la cetate. Dacă acum 15 ani erau doar 2-3000, acum sunt 100.000 pe an. Aşa am înregistrat în 2015, anul acesta sperăm la mai mulţi", Tudor Şerban - primarul comunei Prejmer

Reporter: Sorina Secelean - Operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri