Sari la conținut

Mai puţină brânză de Sibiu

Acest crescător din judeţul Sibiu are peste 250 de oi. O turmă nu foarte mare, dar pentru care este nevoie de cel puțin doi oameni, care să o păzească și care să recolteze laptele de două ori pe zi. Proprietarul animalelor este dispus să plătească până la 1.500 de lei pe lună pentru un angajat, însă nu mai găsește pe nimeni dispus să facă munca de cioban.

" Trebuie să ne gospodărim singuri. Din comoditate, alţii nu vor să muncească. Că să muncești, e greu. Să te scoli dimineața, să mulgi, e foarte greu. Mai bine stai și aștepți ajutorul social. Care... domnii de la Guvern le dă ajutor să stea acasă. Nu să vină să muncească ", povesteşte Ion Hoadea, un crescător de oi. 

Acum, de oi se ocupă cei doi fii ai lui, care mulg animalele de două ori în fiecare zi, indiferent dacă este zi de muncă, duminică sau sărbătoare.

Pentru că le este tot mai greu să aibă grijă de animale, producătorii sunt nevoiți să renunțe la ele. Drept rezultat, pe piață ajunge tot mai puțină brânză sută la sută tradițională.

" Din cei care vând brânză pe piețele bucureștene, nu știu dacă 10% sunt sibieni și au brânza autentică de Sibiu. Restul sunt tot felul de brânzeturi contrafăcute, dar puțini sunt cei care știu să le verifice, care le cunosc ", spune Marcel Andrei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine.

Mulți dintre producători nu mai merg în piețele de desfacere din țară, ci preferă să rămână în Sibiu, unde scutesc din costuri și au deja clientelă fidelă.

" Suntem controlați, suntem verificați de APIA, de DSV, permanent, avem controale acasă, la spațiu, unde efectuăm activitatea, unde facem brânzeturile ", spune o comerciantă din piaţă. 

Într-o zi obișnuită, în hala de brânză din Sibiu nu intră mai mult de 20-30 de clienți pe oră. Mult mai puțini decât la standurile de brânzeturi din supermarketuri.

" E făcut de casă și din supermarket, cu atâtea E-uri, C-uri, B-uri și atâtea.... nu sunt bune ", zice un sibian.

" Sunt de-ale noastre, de-ale țăranilor, românești. Încercăm să-i ajutăm prin cumpărare ", adaugă o altă sibiancă. 

Kilogramul de brânză de Sibiu se vinde cu 25 de lei, preț care a rămas neschimbat în ultimii ani.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu