Sari la conținut

Medici voluntari în satele din Harghita

În comuna Sânmartin funcţionează un centru de tratament pentru copiii cu nevoi speciale. Deşi aici sunt trataţi peste 100 de copii, în tot judeţul Harghita există un singur medic neuropsihiatru care să se ocupe de ei. Astfel că vizita specialiştilor din Ungaria este o mană cerească, mai ales că toate consultaţiile sunt gratuite. De la începutul săptămânii, zeci de părinţi şi-au adus copiii la control.

"Sunt utile, sunt foarte utile. Chiar sunt copii care au nevoie de ajutorul domnului doctor. Am auzit că este un specialist foarte bun în domeniul lui şi vrem să aflăm ce spune domnul doctor", spune o mămică.

"Ne ajută foarte mult fiindcă în aşa fel putem să organizăm consultaţia şi. Lângă consultaţie domnul doctor mai spune ce e de făcut cu fiecare copil", spune Balazs Kinga - reprezentant Centrul de reabilitare şi intervenţie pentru copii, Sânmartin.

Medicii maghiari nu s-au speriat de numărul mare de pacienţi, atâta timp cât ştiu că sunt de ajutor comunităţii.

"În urmă cu 20 de ani când a început să vin am simţit că aici trebuie să ajut neapărat pentru că am întâlnit aici copii cu probleme foarte mari", spune Buki Gyorgy - medic neuropediatru.

Tot la Sânmartin, medicii au adus şi o caravană specială în care fac consultaţii ginecologice gratuite. În fiecare zi, au consultat în medie 70 de femei.

În total 30 de medici specialişti au venit din Ungaria în cadrul unei acţiuni voluntare a Serviciului Internaţional pentru Salvarea Copiilor. Ca să poată consulta cât mai mulţi oameni, s-au împărţit în mai multe comune de pe raza judeţului. La Lunca de Sus, de exemplu, medicii le-au facut examinări complete tuturor copiilor, iar la final vor stabili daca au nevoie de tratamente îndelungate.

"Au fost copii cu malformaţii cardiace care au fost duşi, malformaţii renale care au fost duşi în Ungaria şi operaţi acolo", spune Fodor Fruszina - medic pediatru.

"Avem un singur medic în comună, 3.000 de locuitori avem şi dânsa nu prea are timp să vină la copii să-i consulte", spune Mathe Zoltan - directorul şcolii generale, Lunca de Sus.

Medicii maghiari au mai fost în judeţul Harghita şi în primăvara acestui an, când au reuşit să consulte 3.000 de persoane într-o săptămână. Atunci, 40 de copii au fost duşi gratuit pentru tratamente sau intervenţii chirurgicale în Ungaria.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Zoltan Munteanu-Racz