Sari la conținut

Orientare profesională pe bani europeni

Dănuţ este elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic "Maria Baiulescu" din Braşov, la specializarea turism şi alimentaţie publică. A ajuns aici dintr-o eroare. Din neatenţie, tatăl său i-a completat greşit opţiunile atunci când l-a înscris la liceu. Visul lui Dănuţ încă de la grădiniţă, a fost să devină avocat. Acum, adolescentul a fost ales să participe la proiectul de orientare profesională "Click pentru cariera ta".

"Pentru mine acest proiect înseamnă o nouă şansă, o nouă oportunitate, un pas în faţă în viitorul meu, mă va ajuta să-mi îndeplinesc visul, visul de deveni avocat. Părinţii mei nu mă vor putea ajuta cu nimic, poate doar cu susţinere morală, financiar nu pot, dar voi face eu tot posibilul să reuşesc", a spus Dănuţ Ghergu - elev.

Dănuţ este unul dintre cei aproape 400 de elevi din Braşov şi Mureş care vor beneficia de susţinere din partea unor profesionişti ca să-şi găsească un loc de muncă în funcţie de aptitudini.

"Vom vedea la ce facultate să aplicăm şi astfel vom face ceea ce vrem cu pasiune, bineînţeles va fi nevoie şi de multă muncă", susţine un alt elev. 

În şcolile din România, consilierea profesională este puţină şi se face doar la orele de dirigenţie.

"Sistemul public de educaţie nu mai este adaptat acestei viteze, acestor cerinţe, iar ceea ce va face proiectul nostru este exact să compenseze diferenţa de care este nevoie", afirmă Horia Terpe - iniţiator proiect. 

"Cred că i-ar ajuta mult mai mult, pentru alegerea liceului şi apoi sprijiniţi în continuare pe parcursul celor patru ani de liceu", este de părere Daniela Felegean - profesor. 

Timp de un an şi jumătate, elevii implicaţi în proiectul " Click pentru cariera ta " vor participa la ateliere de planificare a carierei şi vor putea să stea faţă în faţă cu angajatorii pentru a experimenta ce înseamnă căutarea unui loc de muncă.

"Vor fi instruiţi pe teme legate de cum să-şi construiască un CV, cum să-şi gestioneze timpul eficient, cum să-şi pregătească lecţiile, de asemnea vor învăţa ce înseamnă negocierea salarială, vor învăţa cum să se adreseze unui angajator", spune Cristina Popovici - coordonator proiecte.

Potrivit statisticilor, în ultimul an, în Mureş şi Braşov, rata şomajului a fost considerabil mai ridicată faţă de media naţională, 31,7%, faţă de 22,7%. Iniţiatorii proiectului, Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională Eleutheria, împreună cu Institutul Român de Training, speră ca, în final, elevii implicaţi în proiect să fie angajaţi, să meargă la facultate sau să-şi deschidă propria afacere.