Sari la conținut

Poiana Narciselor, minunea naturii

Nimeni nu ştie de când înfloresc narcisele la margiea satului Vad, însă în fiecare lună de mai, privit din depărtare, locul pare acoperit de un covor colorat şi parfumat. Poiana Narciselor este o adevărată minune a naturii.

"Atunci când ajungi în poiana narciselor, un covor alb, imens ţi se aşterne la picioare. Mai apoi, pe măsură ce păşeşti pe el, descoperi parfumul atât de pătrunzător. Aici este parcă un alt univers, o lume aparte desprinsă din basm în care totul este autentic şi neatins", relatează reporterul Digi24 Braşov, Ioana Mihai.

Printre coprine, căci aşa numesc localnicii nascisele, în poiana înfloresc irişi violeţi şi bujori galbeni. Şi pentru ca peisajul de basm să fie complet, toate vietăţile pădurii se desfată în acest peisaj de vis.

"Animalele sunt diversificate. De la urs, mistreţ, căprior, vulpe, iepure, veveriţe...păsări avem foarte multe, coţofene, bufniţă", a spus Aurel Runceanu - reprezentant Ocolul Silvic Făgăraş. 

Poiana Narciselor atrage în fiecare an turişti din toate colţurile ţării.

Specialiştii spun că numărul florilor este constant de la un an la altul, însă poiana a avut de suferit de-a lungul timpului. În perioada comunistă nu s-a aprobat nicio intervenţie asupra rezervaţiei, aşa că au apărut specii invadatoare precum mesteacănul, plopul sau teiul, copaci care au furat apa din sol şi au făcut umbra nasciselor, flori iubitoare de umezeală şi lumină.

"De doi ani ne-am apucat să defrişăm aceste poieni pe şapte hectare şi suntem, astăzi, în 2015 în plăcuta situaţie când narcisa poate să revină la vechiul covor alb care era odată, se poate înmulţi destul de bine", a spus Cristinel Paltin - primarul localităţii Şercaia.

Poiana care acum este o destinaţie turistică a fost odinioară fâneaţa de la marginea satului, iar localnicii erau proprietari. Fiecare îşi lucra terenul: în iulie - august era perioada de coasă şi la începutul toamnei, a păşunatului. Astfel s-a menţinut locul propice pentru creşterea narciselor.

În fiecare an, la finalul lunii mai, la intrarea în poiana se organizeazã maialul, o sãrbãtoare câmpeneascã veche de mai bine de un secol, în cinstea narciselor şi a prinţului Narcis, despre care se spune cã pe aceste locuri a salvat-o pe cea care i-a devenit soţie.

Reporter: Ioana Mihai
Operator: Zoli Racz