Sari la conținut

Prima probă scrisă la bacalaureat

Subiectele la proba scrisa a bacalaureatului la limba şi literatura română au fost o surpriză pentru candidaţi, cel puţin al treilea subiect de la profilul real, în care au avut de redactat un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume reflectate într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu.

"Nu m-am aşteptat să dea din nou poezie m-am aşteptat să dea roman sau nuvela", a spus un candidat.

Şi profesorii de română au fost surprinşi de al treilea subiect.

"Era ultimul subiect la care m-aş fi gândit dar a fost frumos", a precizat Daniela Postolachi, profesor de limba română.

La primul subiect candidaţii au avut de rezolvat mai multe sarcini pe un text dat iar la al doilea, de compus un text argumentativ pe un subiect dat.

Examenul nu a fost lipist de incidenta. Un elev a fost eliminat iar doi candidaţi nu au primit subiectele aferente profilului studiat. Din neatenţie un candidat de la profilul real a primit subiectul pentru uman iar o elevă de la uman a primit subiectul aferent profilului real.

Dacă la profilul real candidaţii au avut de comentat o poezia din lirica romantică, la profilul uman elevii au prezentat tema şi viziunea unor autori interbelici, Ion Barbu şi Tudor Arghezi. Din 3.012 candidaţi, câţi s-au înscris la această probă, 105 au absentat. Următorul examen scris se va desfăşura marţi, proba la limba maternă iar miercuri, proba obligatorie a profilului.