Sărbătoare la biserica din Bartolomeu

Data publicării:
BISERICA BARTOLOMEU

Construită în 1225, atunci când Ţara Bârsei era sub o puternică influenţă a ordinului cavaleresc german, biserica este cel mai vechi monument istoric al Braşovului. "Aici a fost prima aşezare a Braşovului, pe româneşte, Braşovul Vechi. Această denumire a rămas. Această clădire era lungă, nu numai cât se vede astăzi. În spate era fosta intrare. Intrarea se făcea dinspre apus. Poarta principală demonstrează acest lucru şi este făcută în jurul anilor 1225-1230", povesteşte Klein Albrecht - membru Comunitatea Saşilor din Braşov.

Biserica parohială din "Braşovului Vechi", amplasată lângă dealul Sprenghi cu cetatea medievală de refugiu, a fost reconstruită în forma actuală, după invazia tătară din 1241. Edificiul are o combinaţie unică de stiluri arhitectonice: gotic şi romanic.

Curtea este un cimitir uriaş. Administratorii îngrijesc mormintele şi totul este dichisit. Toate florile sunt vegheate de un ceas solar. Puţine astfel de ceasuri mai există în ţară. "Ceasurile solare în general sunt foarte exacte pentru că mişcarea pământului în jurul soarelui este fixă, este aceeaşi în fiecare an, însă pot avea mai mult sau mai puţină deviere de la această exactitate", Klein Albrecht - membru Comunitatea Saşilor din Braşov.

Lozinca cistercienilor era "Munceşte şi roagă-te!" şi în virtutea ei, făcut o construcţie ce a rezistat aproape un mileniu. Biserica încă funcţionează, iar în fiecare duminică se ţin slujbe, însă, la acestea se strâng doar câte zece enoriaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri